Nathalie Hagmans fighting face Foto: Bildbyrån

Sverige vann EM-premiären klart

Uppdaterad
Publicerad

De svenska handbollsdamerna fick en smakstart och vann EM-premiären mot Serbien med 27-21 i Celje, Slovenien. Det såg ut att rinna iväg ordentligt men Serbien gjorde nästan match av det på slutet.

– Det var lite svajigt men en typisk premiärmatch. Vi kom härifrån med två poäng och det var det absolut viktigaste. Det var A och O för att ha chans att vinna den här gruppen, säger målvakten Jessica Ryde till TV6.

Storskytten Nathalie Hagman levererade direkt och gjorde nio mål. Redan i paus när Sverige ledde med 14-9 kändes det väldigt stabilt. För att säkra matchen tog förbundskaptenen Tomas Axnér en timeout med 1.15 kvar att spela.

Handbolls-EM

Förutom det fysiska spelet bjöds det på finess. När Jamina Roberts tittfintade och spelade in till Linn Blohm, näst bästa svenska målskytt med sex mål, som gjorde 19-10 från linjen var det ett sådant ögonblick – repriserat ut flera vinklar i tv-sändningen.

Se matchbilder i Rapport:

Serbien var så nära som fyra mål

Sverige fortsatte att dominera och trots att Serbiens målvakt Kristina Graovac storspelade i andra halvlek blev det aldrig riktigt spännande. Även om serbiskorna krympte tiomålsunderläget vid 20-10 till bara fyra mål vid 23-19. 

– Deras målvakt kom in och stängde periodvis men vi kom igen och det visar på en bra karaktär, säger Ryde om sin kollega i det serbiska målet.

– Sverige började strålande i första halvlek. Genomarbetat försvarsspel med bra målvaktsspel av Jessica Rydé skapade en stor ledning. I andra halvlek hade Sverige ett fint kontringsspel. Att det inte blev större siffror beror på att den serbiska målvakten Kristina Graovac storspelade, men sammantaget är detta en extremt bra start för Sverige i det här mästerskapet, säger SVT Sports expert Magnus Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet