Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nathalie Hagman om den eventuella medaljbonusen: ”Hade varit skithäftigt” Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Här är medaljbonusen i damernas handbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på nio år kan Sveriges handbollsdamer ta en mästerskapsmedalj.

Det skulle också betyda extra klirr i kassan – närmare bestämt 435 000 kronor vid VM-brons.

– Det hade varit skithäftigt med medalj och så en liten bonus på det, säger Nathalie Hagman till SVT Sport.

Sverige föll stort i semifinalen mot Frankrike men har fortfarande chansen att ta medalj i VM. Det skulle i så fall betyda första medaljen sedan EM-bronset 2014, samt en ekonomisk bonus.

Pengarna går till förbunden

SVT kan nämligen berätta att vinnaren i VM får en bonus på 100 000 amerikanska dollar, vilket motsvarar drygt 1 miljon svenska kronor. Tvåan får närmare 652 000 kronor och trean drygt 435 000 kronor.

Handbolls-VM

– Pengarna tillfaller förbundet och sedan får varje förbund göra vad de vill med pengarna. Vi har gemensamma spelaravtal för både dam- och herrlandslaget, säger Hanna Fogelström, landslagschef, till SVT Sport.

Fogelström berättar att kostnaderna för ett mästerskap är större än intäkterna vid en eventuell bonus och att hela bonusen därför inte går till spelare och ledare i truppen.

”Pengar är också kul”

I spelaravtalet står det hur mycket av den eventuella bonusen som tillfaller spelarna, men vilka summor det rör sig om avslöjar inte svenskorna.

– Det är något mellan oss och förbundet. Men så klart vet vi att det finns lite bonuspengar som delas ut, men någonstans är det den där medaljen man vill plocka. Jag har varit med många år och det är inte så många medaljer vi har tagit, så det hade varit skithäftigt med medalj och så en liten bonus på det, säger Nathalie Hagman.

Men medaljen är viktigast?

– Ja, absolut. Så klart är pengar också kul men det är också grundat på att vi presterar. Får vi den där medaljen så är det dubbelt upp, så det är ju väldigt positivt både och.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet