Basketspelaren Noel Filén-Hammarström, hockeymålvakten Leon Reuterström och handbollsspelaren Loui Sand har alla avslutat sin karriär det senaste året för att genomgå en könskorrigering. Noel Filén-Hammarström kämpar nu för att få börja spela basket igen.
Men idrotten saknar riktlinjer för idrottande transpersoner, både inom bredd och elitidrotten. Nu ska RFSL tillsammans med flera specialidrottsförbund ta fram nya direktiv genom projektet ”Idrott för alla kroppar”.
– Det svenska arbetet för transpersoners idrottande är icke-existerande. Det finns så klart exempel från andra länder som man hade kunnat härma om man inte orkar ta fram något själv, säger Mathilda Piehl som är projektledare för ”Idrott för alla kroppar”.
”Borde ligga i framkant”
– Men jag tycker också att Sverige som ändå är en nation som vill hävda sig i frågor som rör jämställdhet och genus borde ha kunnat ligga i framkant här. Alla förutsättningar har funnits.
Studier visar att transpersoner har både sämre fysisk och psykisk hälsa och målet med projektet är att inkludera transpersoner inom föreningsidrotten i Sverige.
– Det är många hbtq-ungdomar som berättar att det är en frizon att kunna använda sin kropp på andra sätt som inte till exempel väntas av en tjej, att du ska vara fysiskt stark och så vidare. Föreningsidrotten är så himla himla starka, vi är så många. Vi är 20 000 föreningar och 71 specialidrottsförbund och där kan vi faktiskt bidra till att samhället tar ett steg framåt för transungdomars hälsa och rättighet att vara sig själva, säger Sofia B Karlsson utbildare i jämtställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet.