Även länder som inte kvalar in till handbolls-VM kan få chansen – tack vare IHF.
2015 fick exempelvis Tyskland ett wildcard – på bekostnad av Australien som blev av med sin VM-biljett, trots att landet hade kvalificerat sig.
De levde inte upp till en rad kriterier, menade IHF.
2021 fick inte Grönland chansen, då deras kvalturnering stoppades på grund av corona. Grönland ansåg att de borde fått ett wildcard då de 20 år i rad slutat först av de nordamerikanska lagen i de panamerikanska mästerskapen, men IHF valde att ge USA platsen.
”Finns inga regler”
Hassan Moustafa, som varit IHF-president i 23 år, förklarar att det inte finns någon systematik i utdelandet.
– Det finns inga regler för wildcards. Det betyder att man har valet att kunna använda wildcards så man stärker konkurrensen under VM eller andra turneringar.
Till pågående VM har Island och Österrike fått wildcards.
Jens Sejer Andersen på Play the Game, en organisation som jobbar för demokrati inom idrotten, menar att IHF:s sätt att dela ut wildcards är en “amerikansering av sporten”.
– Det är säkert bra utifrån ett affärsmässigt perspektiv. Men det är otroligt dåligt utifrån ett sportsligt perspektiv.
Axnér: ”Många saker behöver ändras”
Sveriges förbundskapten Tomas Axnér tycker att frågan är dubbel. Han har förståelse för att IHF vill se stornationerna i VM – inte minst med tanke på att det ofta ifrågasätts när det blir ojämna mästerskapsmatcher mot ”blåbärsnationer”.
– En president är vald av medlemsnationerna, då fattar väl han de besluten han tycker är bäst för handbollen. Min åsikt... Jag vet inte ens om jag tycker att det ska finnas några wildcards.
IHF väljer vilka som får wildcards, borde systemet ändras?
– Det finns många saker som behöver förändras i världshandbollen. Som tur är, är det inte jag som behöver slåss mot de väderkvarnarna, jag fokuserar på svenska damlandslaget.
SE MER: Axnér om wildcardssystemet: