Johanna Bundsen mot Serbien i våras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Bundsen mot Serbien i våras. Foto: Bildbyrån

Johanna Bundsen inför EM-premiären: ”Vet aldrig var man har Serbien”

Uppdaterad
Publicerad

En förlust och en bekväm seger.

När Sverige kvalade mot Serbien i våras var det dubbla budskap.

Nu väntar EM-premiär mot samma motstånd.

– Man vet aldrig riktigt var man har Serbien, säger Johanna Bundsen inför kvällens match.

I dag startar damernas EM-slutspel som spelas i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Svenska högernian Nina Koppang har testat positivt för covid-19 och missar kvällens premiär mot Serbien klockan 20.30.

– Nina har kunnat träna som vanligt och vi ser det i nuläget som en symptomfri infektion, sa landslagsläkaren Örjan Johanesson tidigare under fredagen.

Målvakten Johanna Bundsen medger att Serbien är ett tufft premiärmotstånd.

– Vi mötte dem för inte superlänge sedan i två matcher där vi vann en och förlorade en. Man vet aldrig riktigt var man har Serbien och det blir en tuff och viktig premiär för vår del, att visa vad vi kan prestera, säger Bundsen till SVT Sport.

Skyttehot i EM-truppen

Sverige ställdes mot Serbien i EM-kvalet i våras. Där blev det förlust i den första matchen med 21-24 och seger i den andra med 33-25.

– Vi hade problem med deras låga försvar i match ett där de verkligen stängde ytor för våra genombrottsspelare. Där kände vi att vi saknade skyttehot för att locka upp dem lite, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Axnér tror att EM-truppen är bättre rustad mot låga försvar och nämner Melissa Petrén, Kristin Thorleifsdóttir och Tyra Axnér – spelare som med sitt skytte kan lösa upp låga försvar.

– Det är spelare som gör det väldigt svårt för försvar att stå platt, säger han.

Ryde: ”Ska vinna den matchen”

Trots att det blev en seger var i EM-kvalet anser Jessica Ryde, en av tre målvakter i den svenska EM-truppen, att Sverige är det bättre laget.

– Det blir en väldigt kul och bra start på mästerskapet, att verkligen få tufft motstånd direkt. Så länge inte Serbien ändrat för många spelare så tänker jag att vi ändå ska vinna den matchen.

Övriga lag i Sveriges grupp är Slovenien och Danmark. De tre bästa lagen går vidare till huvudrundan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.