Nina Koppang: ”Rädslan för att det ska komma tillbaka finns alltid”

Uppdaterad
Publicerad

Nina Koppang är tillbaka i landslaget efter blodpropparna.

Fysiskt mår hon bra, men psykiskt har hon en bit kvar.

– Rädslan för att det ska komma tillbaka finnas ju alltid, säger Nina Koppang till SVT Sport.

När Nina Koppang fick beskedet att hon tagits ut till samlingen i Karlskrona och landskamperna mot Tjeckien blev hon chockad.

– Jag hade inte förväntat mig det. Det är jättekul. Jag är otroligt tacksam över att få chansen, säger Koppang.

Det var i januari i år, efter att Koppang fått andningssvårigheter under en match i Champions League, som blodpropparna upptäcktes.

Var borta i 8 månader från handbollen

Först trodde man att det handlande om covid-19 men det visade sig senare vara just blodproppar i lungorna, ett tillstånd som gjorde att det var svårt att ge någon prognos på när, om, och i vilken omfattning Nina Koppang skulle återvända till handbollsplanen.

Men i augusti gjorde hon comeback och under fredagen och sömdagen var hon med när Sverige genrepade mot Tjeckien inför EM som börjar 4/11.

– Det har varit en lång tid jag har varit borta. Jag har aldrig varit borta från handboll så länge innan. Så det har varit en utmaning, men samtidigt så har jag lärt mig mycket under tiden och tar inte handbollen för givet, utan tar till vara på varje tillfälle jag får och uppskattar handbollen väldigt mycket.

Fått bra stöd

I dag är hon friskförklarad och upplever att hon kommit tillbaka fysiskt, men inte helt psykiskt.

– Psykiskt kommer det nog vara en process som tar längre tid. Men det blir bättre och bättre ju längre tiden går.

– Rädslan för att det ska komma tillbaka finnas ju alltid. Men jag har fått otroligt bra stöd från psykologer och familj och vänner.

Koppang är en av 18 spelare som åker till EM som spelas i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Sverige inleder mot Serbien 4/11 och möter sedan Slovenien 6/11 och Danmark 8/11 innan en eventuell huvudrunda väntar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.