Truls Grötta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför Truls Grötta tog beslutet att pausa karriären. Foto: Bildbyrån.

La skorna på hyllan och ångrade sig – nu är han en av Handbollsligan mest effektiva spelare

Uppdaterad
Publicerad

Den rödhårige norske mittnian får nog klassas som en av Handbollsligans bästa nyförvärv förra säsongen. Men för bara några år sedan tvivlade Truls Grötta på om elitsatsning verkligen var något för honom – och slutade.

Från nedflyttningskandidat 2023, åtminstone såg det ut så en bit in på säsongen, till slutspelslag 2024. En inte obetydlig anledning till HK Malmös snabba skifte stavas Truls Grötta. När han förra säsongen värvades från det norska mittenlaget Halden blev han genast näst bäst i Handbollsligan i kolumnen ”Mest effektive spelare”, bakom Lugis dåvarande supertalang Axel Månsson.

Slutade – och kom tillbaka

Men det var inte självklart att han skulle vara där. För några år sedan, kort efter att hans elitsatsning börjat i och med en flytt till Halden i norska högstaligan, tappade han plötsligt motivationen, slutade spela och flyttade hem.

– Jag var omotiverad och kände inte att det gick den väg jag hoppades, säger Truls Grötta till SVT.

Efter ett sabbatsår då han istället var tränare i sin hemstad kom han på bättre tankar och återvände till Halden, där han de följande två säsongerna slogs i toppen av både skytte- och assistligan.

”Kan bli hetlevrat”

Förra säsongen tog malmölagets slutspelsresa slut efter förlust med tre raka matcher mot Sävehof i kvartsfinalen. Trots tunga tapp inför den nya säsongen, som Magnus Persson till Sävehof och Max Santos till Bundesliga, är målsättningen slutspel igen. I den betydligt yngre truppen jämfört med förra säsongen tar Grötta ett stort ledaransvar där hans erfarenheten som ungdomstränare kommer väl till pass.

– Sen tror jag att han är betydligt lugnare i de situationerna än vad han är när det är träning här för då kan det ibland bli lite hetlevrat, säger lagets tränare Björn Sätherström.

– Men det märks att han har ett genuint handbollsintresse och goda ledaregenskaper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.