• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Islands herrar inför VM-matchen mot Frankrike i Dr Hassan Moustafa-hallen 22 januari 2021. Foto: TT

Läktare i VM-arena från 2021 kollapsade – 27 skadade

Uppdaterad
Publicerad

Under en basketmatch i Kairo kollapsade läktaren och 27 personer fördes till sjukhus. Så sent som förra året användes arenan vid handbolls-VM för herrar, där Sverige tog silver.

Det var i samband med Super Cup-matchen i basket i Egypten mellan Kairo-laget Al-Ahly och Alexandria-laget Ittihad under lördagen som en läktare kollapsade och 27 personer skadades.

En talesperson för hälsoministeriet uppger enligt AP att åtminstone 27 personer förts till sjukhus, de flesta med benfrakturer. Det var när det blev oroligt bland Ittihadfansen som läktaren gav vika. Ingen fick livshotande skador.

Arenan, som ligger i 6 oktober-distriktet i Kairo och tar 5000 åskådare, invigdes för tre år sedan och byggdes för att vara en av hallarna vid handbolls-VM i januari 2021.

Ingen publik vid VM 2021 på grund av pandemin

Den heter Dr Hassan Moustafa-hallen och är namngiven efter det internationella handbollsförbundets ordförande. Egyptiern har hunnt bli 78 år. Denne höll ett mycket förvirrat tal i samband med finalen i damernas VM i Spanien i december 2021 där Norge slog Frankrike i en dramatisk final.

Sveriges herrar spelade alla sina matcher i Kairostadion, den största av hallarna med kapacitet för 17000 åskådare, som användes vid VM. Sverige tog silver efter att ha förlorat finalen mot Danmark. På grund av pandemin var det ingen publik vid handbolls-VM i Egypten 2021. 

Publiktragedier har kantat den egyptiska idrotten. 2012 trampades mer än 70 personer ihjäl i samband med en fotbollsmatch i Port Said. 2015 dog 22 personer i kaoset efter att polisen skjutit tårgas mot fotbollsfans i Kairo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.