• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: Bildbyrån

Presidentens blunder: ”Jag förstår inte”

Uppdaterad
Publicerad

Hassan Moustafa, 77, president för det internationella handbollsförbundet, kritiseras hårt.

Efter VM-finalen höll han ett märkligt tal – där han stod för en enorm tabbe och titulerade Danmark i stället för Frankrike som silvermedaljörer.

– Enligt min mening är det totalt respektlöst mot Frankrike, säger den franska landslagsspelaren Beatrice Edwige till danska TV2.

Norge stod för en av de mäktigaste upphämtningarna någonsin när man besegrade Frankrike med 29-22 i VM-finalen och kammade hem guldet. Efteråt vankades det prisceremoni.

Och det slutade i haveri.

Handbolls-VM

Internationella handbollsförbundets president Hassan Moustafa höll ett tal som minst sagt inleddes trevande. Han benämnde försiktigt årets världsmästerskap som det 25:e för att sedan ta en plötslig paus. Efter en smärre stund av bläddrande i papprena kunde han, till publikens jubel, säga:

– Sedan kan vi bekräfta att Norge är världsmästare, sade Moustafa.

”Jag förstår inte”

Därefter fortsatte det med en stor miss.

– Och Danmark på andraplats.

Jublet på läktaren byttes ut mot ilska och burop utbröt. Anledningen? Frankrike förlorade som nämnt VM-finalen och blev därmed tvåa.

Men presidentens fiasko slutade inte där, då han inte insåg sitt misstag.

– Och Frankrike på tredjeplats. Grattis till länderna och lycka till resten av lagen i nästa världsmästerskap.

Moustafas kollegor försökte påtala felet, dock utan framgång.

– Jag förstår inte, sade han.

Väckt stor ilska

Missnöjet efter incidenten har varit tydligt i Frankrike.

– Enligt min mening är det totalt respektlöst mot Frankrike. Vad mer kan jag säga? Tror du att det är normalt att IHF-presidenten inte vet vem som blev tvåa direkt efter att finalen har spelats, säger den franska landslagsspelaren Beatrice Edwige till danska TV2.

KLIPP: Norge vann handbolls-VM efter att Frankrike kollapsat (19 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet