Jim Gottfridsson grimaserar med en hand över ansiktet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Torben Vinther, ordförande för det europeiska spelarfacket EHPU, svara på vad som krävs för att få till en förändring. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Larmet från handbollens spelarfack: ”Ohälsosamt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet matcher för världsspelarna i handboll är för många.

Det menar Torben Vinther, ordförande för det europeiska spelarfacket EHPU.

– Stressen på spelarna och skadorna är alarmerande höga, säger Vinther.

Jim Gottfridsson spelar med en näsa som i själva verket behöver opereras. Men varken hans klubb Flensburg eller Jim Gottfridsson själv anser att det finns tid för det under karriären – trots att skadan påverkar hans vardag.

Torben Vinther, ordförande för det europeiska spelarfacket, menar att Gottfridssons fall inte är unikt i handbollsvärlden.

– Det är ett problem som vi hör från många spelare. Att det är för mycket. Organisationerna måste ha färre matcher, men det ser vi inga tecken på, säger Vinther.

”Glappet upp är extremt stort”

Knäckfrågan är vad som ska tas bort, eller förändras.

Vinther säger att intresset för de högprofilerade stjärnorna är så stort att ingen organisation, liga, förbund eller klubb, vill avstå sin bit av kakan och skära ner på sina intressen.

Samtidigt gäller inte problematiken samtliga handbollsspelare.

– Spelarna i toppen har för många matcher och spelarna på nivån under har för få. En spelare som inte spelar Champions League och landslag har kanske 30 matcher på en säsong och glappet upp till de som spelar mest är extremt stort. Det är ohälsosamt för både klubb, spelare och vår sport i helhet.

Svårt med färre mästerskap

Hanna Fogelström, svensk landslagschef, säger att de vill att spelarna ska ha en bra hållbarhet för att kunna prestera över tid.

Vad gör ni från förbundet för spelarna?

– Det är en svår sits om man tänker på landslagsperspektivet. Vi styrs av en internationell kalender där vi får låna spelarna från deras arbetsgivare. Sen stöttar vi spelarna i det och att de ska ha en bra dialog med våra förbundskaptener som jag tycker har goda relationer med spelarna och hitta lösningar som funkar för att ta hänsyn till människan.

Kan en spelare komma och säga att de måste vila från landslaget för att belastningen är så hög?

– Jag hoppas att vi har så högt i tak att spelarna kan ha den dialogen med våra förbundskaptener eller medicinska team. Min bild är att det finns en miljö där man kan säga det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.