Johanna Bundsen och Evelina Eriksson på den vänstra bilden och Jessica Ryde på den högra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Bundsen och Evelina Eriksson på den vänstra bilden och Jessica Ryde på den högra. Foto: Bildbyrån

Sverige utan given målvaktsetta i EM: ”Fungerar som bäst”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige åker till EM-slutspelet med tre målvakter – men utan ett givet förstaval.

Helt rätt, tycker SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn.

– De gånger Sverige varit framgångsrikt har man haft fungerande målvaktspar. Då fungerar Sverige som bäst, säger han.

På fredag inleds EM-slutspelet i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro och för Sveriges del väntar Serbien i premiären. Sverige kommer till mästerskapet med tre målvakter i form av Johanna Bundsen, Jessica Ryde och Evelina Eriksson.

Men någon given förstamålvakt finns inte, menar SVT Sports landslagsexpert Magnus Grahn.

– De är bra på olika saker. Möter du ett lag med skyttekraft har du Johanna Bundsen i målet, kanske Evelina Eriksson med sin storlek. Och har du mycket skott från sex meter så har du en placeringssäker och reaktionssnabb målvakt i Jessica Ryde, säger han.

”Då fungerar Sverige som bäst”

Ryde är av samma uppfattning.

– De (ledarstaben, reds anm) väljer efter form och prestation och vilket motstånd vi möter, och det har fungerat jättebra hittills. Själv har jag inget superbehov av att ha ett utnämnt första- andra eller tredjeval, utan jag åker med tåget bara, säger hon till SVT Sport.

Magnus Grahn tycker att Sverige gör helt rätt i att inte ha en uttalad etta.

– Historiskt är det så att de gånger Sverige varit framgångsrikt, både på dam- och herrsidan, så har man haft fungerade målvaktspar. Då fungerar Sverige som bäst. Mentalt är det jobbigt att stå många viktiga matcher på kort tid och därför är det helt rätt att inte ha en uttalad etta, förutsatt att ingen sticker ut och är supermycket bättre.

Bundsen: ”Har otrolig motivation”

Den mest rutinerade målvakten i den svenska EM-truppen är Johanna Bundsen. 31-åringen gjorde mästerskapsdebut 2014 och hade stor del i att Sverige tog brons.

Men trots stor erfarenhet är speltid inget hon tar förgivet.

– Det är klart att jag vill spela, men om jag gör det jag kan och det jag är bra på så är det någonstans inte mitt beslut att ta vem som ska spela mest. Utan det är den som är bäst för dagen som de (ledarstaben reds anm.) tycker ska spela, säger hon.

Du har varit med länge, hur ser du på framtiden i landslaget?

– Jag har otrolig motivation till både landslag och handboll över lag just nu. Jag tycker att det är fantastiskt kul att spela handboll. Så jag ser att så länge jag presterar och är på den nivån som kommer jag att satsa på att vara med i landslaget.

KLIPP: Magnus Grahn om Sveriges trupp: Melissa Petrén en nyckel (31 oktober 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Grahn ser Melissa Petrén som nyckelspelare för Sverige i EM Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.