Andreas Palicka på massagebänken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med in bakom kulisserna och se när Andreas Palicka får rehab i sitt klubblag Paris Saint Germain. Foto: SVT

Palicka spelade skadad i OS: ”Svart fläck”

Uppdaterad
Publicerad

Skador har varit återkommande under Andreas Palickas karriär. Nu berättar han om hur han under OS 2020 spelade skadad.

– Det hängde med mentalt hela turneringen, säger Palicka till SVT Sport.

Att pressa sin kropp till det yttersta tillhör vanligheterna när man är elitidrottare. Handbollslandslagets Andreas Palicka är inget undantag.

2009 kunde karriären ha tagit slut efter att han drog av tre muskler i låret.

Den första läkaren som undersökte Palicka i Tyskland rekommenderade kognitiv behandling, men när läkare i Sverige fick se röntgenbilderna kallades han akut hem för operation. Något som kan ha räddat hans karriär.

Akut operation

– Dom ville ha mig på sjukhus inom 24 timmar. Det var blod som hade koagulerat och det hade kunnat förstöra nerver. Jag fick panik, var livrädd. 22 år gammal och hade precis blivit proffs. Innan operationen sa dom att det var 50/50 att jag skulle uppnå samma funktion som jag hade innan. Då var jag inte superfräck, berättar Palicka.

Efter operationen dröjde det två år innan Palicka var tillbaka på handbollsplanen.

– Jag trodde att allt var slut och funderade på vad jag skulle göra. Det tog jäkligt lång tid att ta sig tillbaka.

OS-skadan ”en svart fläck”

I premiären mot Bahrain i Tokyo-OS 2020 ådrog sig Palicka en skada som hängde i under hela turneringen. Vad för sorts skada det var vill han inte uppge, men han berättar att den störde honom.

– Jag var tillräckligt frisk för att spela och det gick om än med ett skydd. Men det ligger som en svart fläck i hjärtat. Fan att det där hände. När jag började summera vad som gått fel så insåg jag att jag nog tränade för hårt. Jag pressade kroppen för hårt för att jag ville det för mycket, säger Palicka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.