Felix Claar och Jim Gottfridsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges båda mittnior Felix Claar och Jim Gottfridsson håller båda världsklass. Foto: Bildbyrån

Två mittnior av världsklass nyckel till svensk EM-succé

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ute efter att försvara EM-guldet i handboll från 2022, och det gör man inte utan mittnior av toppklass, som Jim Gottfridsson och Felix Claar.

– Jag ser oss inte som konkurrenter om positionen, utan som lagkamrater, sammanfattar Gottfridsson för SVT Sport.

Jim Gottfridsson kallas ibland världens bäste handbollsspelare. Han är en stor, stark, tung, traditionell mittnia som driver laget med sitt passningsspel och har enorm respekt internationellt. Ingen flyttar på Jim Gottfridsson som varit proffs i Tyskland i tio år.

Den andre mittnian Felix Claar har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. Han är yngre, snabbare och går mera på egna genombrott än Gottfridsson. Claar förde danska Ålborg till final i Champions League, men nu dominerar han sedan snart ett halvår i tyska Magdeburg.

– Vi försöker komplettera varandra, och har även spelat ihop i en del landskamper. Vem som startar matcherna struntar jag i. Det är bara positivt att vi har flera ledande spelare, säger Felix Claar om den interna konkurrensen.

– Vi delar i grunden på speltid och är också olika sorters mittnior, säger Jim Gottfridsson.

I morgon torsdag smäller det, med EM-premiär för Sverige mot Bosnien och Hercegovina. I fjolårets VM föregick Jim Gottfridssons handskada svenska förluster och medaljmiss, och visade tydligt hans betydelse för landslaget. Ystad-sonen är troligen Sveriges nav när det bränner till i de tuffaste matcherna, men med Felix Claar som ett kvalificerat alternativ.

– Jag upplever inte konkurrens mellan dem, utan att det är laget som ska fungera. För oss som lag är det positionen som är viktig, inte vem som spelar där, säger den svenske förbundskaptenen Glenn Solberg till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.