Deppiga svenska spelare efter förlusten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se avgörandet i förlängningsdramat som fällde Sverige i OS-semifinalen Foto: Bildbyrån

Sverige förlorade mot Frankrike i OS-semifinalen efter förlängningsdrama

Uppdaterad
Publicerad

De svenska handbollsdamerna förlorade OS-semifinalen mot Frankrike efter en riktig rysare.
Slutresultat blev 31–28 efter förlängning och i bronsmatchen väntar förloraren mellan Danmark och Norge.

– Det är tomt. Vi var så otroligt nära, säger Jamina Roberts.

Precis som mot Ungern krävdes förlängning för att avgöra mötet mellan Sverige och hemmanationen Frankrike. Där rutinen från de regerande mästarna sken igenom.

– Det svenska laget var så bra, de gav oss verkligen stora problem och jag trodde ett tag vi inte skulle klara det. Men vi lyckades till slut, säger Estelle Nze Minko, som stod för sju fullträffar.

OS i Paris 2024

Tidigt i förlängningen tog fransyskorna grepp om matchen och med hjälp av en storspelande Hatadou Sako, som stod för åtta av 15 räddningar i slutet, kunde de rycka ifrån. Och efter dubbla utvisningar på Kristin Thorleifsdottir och Nathalie Hagman var saken avgjord.

– Sjukt, sjukt besviken. Vi hade alla chanser att vinna i dag och vi leder i stort sett hela matchen. Men sedan är det små, små saker som gör att Frankrike tar sig tillbaka. I förlängningen orkar vi inte riktigt stå emot, säger Hagman till SVT Sport.

Ledde med fyra mål

Det såg länge ut som att Sverige skulle kunna knipa en historisk finalplats. 12-10 i halvtidsvilan och fyramålsledning halvvägs in i den andra halvleken.

Fransyskorna jagade sedan ikapp inför den enorma hemmapubliken och ställningen var 24-24 med drygt minuten kvar. Då tryckte Kristin Thorleifsdottir tryckte in ledningsmålet 25-24 för Sverige men med 15 sekunder kvar kom den franska kvitteringen genom Tamara Horacek.

– Generellt bränner vi alldeles för mycket. Hade vi varit lite bättre i det hade vi kunnat leda mycket mer, säger Jamina Roberts.

Målvakterna storspelade

Inledningsvis var det en målsnål historia, mycket tack vare storspel av målvakterna Johanna Bundsen och Laura Glauser.

Efter att Sverige bränt flera bra lägen tog förbundskapten Tomas Axnér en tidig timeout och de blågula damerna svarade därefter för fem raka mål.

Någon som hade siktet inställt var Nathalie Hagman som stod för hälften av de tolv svenska målen i den första halvleken.

– Sverige trycker i de rätta lägena och drog ner på tempo i rätt läge. Stod upp bra bakåt mot Frankrikes fysik och storspel från Johanna Bundsen, sa SVT:s expert Mikaela Mässing om den första halvleken.

Sverige, som jagade sin första OS-final, får istället blicka framåt. På lördag väntar bronsmatch mot förloraren mellan Norge och Danmark – där handbollsdamerna kan plocka hem sin första OS-medalj någonsin.

Jamina Roberts

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamina Roberts efter förlusten i semifinalen: ”Det är tomt” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet