Henrik von Eckermann på King Edvard

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik von Eckermann om kvalet och känslan inför OS-finalen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Felfri von Eckermann klar för OS-final

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Henrik von Eckermann och hästen King Edward är klara för OS-final i den individuella hoppningen i Versailles utanför Paris – efter en felfri runda.

– Nollan var det som räknades idag, säger han till SVT Sport.

Ekipaget var felfritt när de med startnummer 5 i kvalet tog sig över hindren utan att riva något på tiden 74,50.

– Nollan var det som räknades idag. Självklart väldigt skönt. Jag hade ändå en rätt skaplig tid, tillräckligt för att vara i den övre delen, säger han till SVT Sport.

Hade du nerver eftersom du var en av de första?

– Det är lite annorlunda mot lagtävlingar. När man är i slutet vet man om det finns en chans att gå vidare på en fyrafelsrunda.

– Energin och kraften är otrolig i King Edward. Nästan som att jag behöver gasa lite mindre, han trycker på.

Imorgon alla startar på noll, hur tufft är formatet?

– Det tuffaste är egentligen idag med kvalifikationen. Jag hade hellre att man kvalar över tre dagar och räknar ihop det. Ett nerslag kan komma väldigt enkelt och det kan betyda att man inte är med. Men det är spännande och det sätter tryck på en.

De 30 bästa ekipagen tar sig till tisdagens final som inleds vid klockan 10. Alla rivningar nollställs och vid felfria ekipage blir det omhoppning.

OS-silvermedaljören från Tokyo Peder Fredricson på hästen Catch me not S missade överraskande att ta sig till final. Han stod för två rivningar och åtta fel på tiden 74,50.

– Stor besvikelse och den kommer bli ännu större. När man kliver av är man fortfarande i lite laddningfas. Nu känns det dåligt, men kommer bli ännu sämre senare, säger Fredricson till SVT Sport.

Även Rolf-Göran Bengtsson missar final, men det blev lite av en rysare. Han stod på fyra fel på tiden 75,15 och hade den absolut sista finalplatsen (plats 30) med enbart två ekipage kvar. Men brasilianaren Stephan de Freitas Barcha var felfri och Omar Abdul Aziz Al Marzooqi klarade sig med endast ett tidsfel.

Det finns fortfarande en liten chans för final, en veterinärbesiktning genomförs under morgondagen och blir två hästar inte godkända tillfaller platsen Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.