• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pixbos innebandyspelare Moa Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pixbos Moa Andersson vill se VAR i svensk innebandy: ”Champions Cup har redan tagit in det”. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN

Pixbos Moa Anderssons utspel: ”Inför VAR i svensk innebandy”

Uppdaterad
Publicerad

Inga zorrostraffar eller spelare som hänger över sargen. Inför årets innebandysäsong införs två regeländringar i högstaligorna.

Men frågar du Pixbos Moa Andersson finns det något helt annat hon skulle vilja förändra:

– Det hade varit intressant att få till VAR, säger hon.

Enligt Moa Andersson skulle VAR i ett första skede kunna testas på SM-finalerna i innebandy, eftersom det ”bara” är två matcher (en dam, en herr).

– På så sätt skulle det inte bli så dyrt, säger Pixbos stjärnback.

Inspirationen har hon tagit från Champions Cup, turneringen mellan topplagen i Finland, Schweiz, Sverige och Tjeckien, som har infört en videogranskningsteknik vid en viss typ av målsituationer.

Används redan delvis i Champions Cup

Enligt den regeln har både domare och de spelande lagen möjlighet att använda videogranskning under matcher, men bara vid bedömning av om bollen verkligen är helt över mållinjen eller inte, samt om målet gjordes under pågående matchtid eller inte.

VAR har varit ett hett omdiskuterat ämne inom inte minst fotbollen de senaste åren, där debatten om dess för- och nackdelar har gått varm. I Sverige säger fotbollsklubbarna än så länge nej till VAR, trots att det används i alla större ligor i Europa och på de stora mästerskapen.

Som Moa Andersson ser det, skulle VAR helt enkelt kunna vara ett sätt att göra domarbeslut och matchavgörande lägen mer rättvisa.

– I de större matcherna, som en SM-final, så tycker jag det ska avgöras med rätt regelverk, säger hon.

Regeländringarna i svensk i innebandy

Två regeländringar testas säsongerna 2024/25 och 2025/26 i de svenska högstaligorna (SSL Dam, SSL Herr, Allsvenskan Herr).

Den ena regeln innebär att zorrostraffar i princip förbjuds:

”Enligt den nya regeln är det tillåtet att lyfta upp bollen på bladet som i en zorro, men man får inte skifta riktning på bollen mer än en gång. Det innebär att efter att man gjort sin första dragning i luften, så måste man avsluta och kan inte gå tillbaka till andra sidan igen.”

Den andra regeln som ändras handlar om hur spelare och ledare ska agera vid sidan av planen, i två olika typer av situationer:

”Det ena rör att spelare eller ledare står med foten på sargen eller lutar sig in över sargen, vilket nu inte kommer att vara tillåtet.

Den andra delen av regeln berör hur spelare och ledare ska uppträda i byteszonen där utgångspunkten är att spelare ska sitta ner och ledare ska befinna sig bakom avbytarbänkarna.”

Regeländringarna gäller bara i Sverige och ska under/efter testperioden utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.