Mäktiga sviten – Sverige vinner åttonde raka VM-guldet

Sverige har dominerat i årets innebandy-VM.

I dag kröntes det hela med åttonde raka guldet – efter en rysaravslutning mot Finland.

– Det är så jäkla härligt, säger matchvinnaren Emelie Wibron till SVT Sport.

Emelie Wibron skulle guida de rekordmånga debutanterna i årets mästerskap. Till slut blev det 29-åringen själv som avgjorde finalen mot Finland i förlängningen. Sveriges fjärde raka guld som kommit efter förlängning eller straffar.

– Jag har fan inte fattat det än, menar du att vi vann? Det är sjukt, vilket jävla match alltså. Det var jämnt från början till slut, säger målvakten Matilda Östlund Visén.

Sverige fick en smakstart på finalen. Redan efter en och en halv minut skickade VM-debutanten Ellen Bäckstedt in 1-0. Men Finland svarade kort därefter. Stjärnan Veera Kauppi, till vardags i Team Thorengruppen i SSL, högg på en retur och Finland var ikapp.

Wilma Johansson såg sedan till att Sverige tog tillbaka ledningen och efter ytterligare blågult mål stod det 3-1 efter första perioden.

Dubbla mål av finländska stjärnan

Men i andra var Veera Kauppi framme igen. Sverige misslyckades med en resning och bollen studsade Finlands väg. Kauppi kunde vända upp och sätta sitt femtonde mål i mästerskapet. Något som bäddade för en spännande tredje period.

– Vi ska gå ut och spela vårt spel med självförtroende och sätta dit bollarna och sedan inte komma in i deras stress utan lita på det vi är bra på, sa lagkapten Ida Sundberg till SVT Sport inför sista akten.

Finland fick ett gyllene läge att kvittera när Sverige fick utvisning halvvägs in i perioden. Och med bara sekunder kvar av det numerära överläget kom målet. Sara Piispa huserade framför kassen och kunde stöta in 3-3 på volley.

”Visste att vi hade det här”

Resultatet stod sig och matchen gick till förlängning. Där fick Veera Kauppi chansen att avgöra i en näst intill öppen kasse men brände läget.

I stället skulle Svergie få sista ordet. Maja Viström hittade Emelie Wibron som drog till direkt och avgjorde finalen. 4-3 till Sverige som tog hem åttonde raka VM-guldet.

– När förlängningen började visste jag att vi hade det här. Det här svenska laget är så otroligt bra. Att få uppleva det här är få förunnat, säger Matilda Östlund Visén.

KLIPP: Matilda Östlund Visén efter VM-guldet