17-åringen höll nollan – Djurgården förlänger semifinalserien

Luleå skulle bli klart för final vid seger ikväll – men Djurgården ville inte att säsongen skulle ta slut riktigt än.

Stockholmslaget vann med 1-0 efter storspel från 17-åriga målvakten Ida Boman som räddade 26 skott.

– Efter matchen kunde jag knappt stå upp, säger matchhjälten till SVT Sport.

Luleå hade 10-2 i målskillnad efter två matcher i semifinalserien mot Djurgården. Och även när matchserien kunde avgöras var de det spelförande laget. Men den här gången hade Luleå svårare att hitta nät.

Och efter att Djurgården tagit ledningen tidigt i matchen genom Nicole Hall så var det Djurgårdens 17-åriga målvakt Ida Boman som stod i centrum.

Boman spelade oerhört tryggt i målet och när hon dessutom fick hjälp av ett bra försvarsspel hade Luleå svårt att komma till lika många chanser som de brukar, och efter två perioder var ställningen 0-1 trots 19-12 i skott på mål för Luleå.

–  Vi har inte spelat den hockey vi vill spela. Vi är inte nöjda det är vi inte. Stundtals blixtrar vi till och då måste vi sätta våra lägen, säger Luleås Johanna Olofsson till SVT Sport i andra periodpaus.

Missade öppet mål i slutminuten

I den tredje perioden dröjde det länge innan Luleås kvitteringsjakt startade, och inledningsvis var det närmare 0-2 än 1-1. Men mot slutet började hemmalaget visa varför de vann grundserien stort och skapade bra tryck mot Djurgården och Boman.

Med tre minuter kvar plockade Luleå målvakten. Då kom matchens bästa chans för Luleå. Petra Nieminen hittade Emma Nordin vid bortre stolpen som hade helt öppet mål, men som missade. Och istället kunde Djurgården hålla undan och vinna med 1-0.

– Inte så mycket att säga, vi var dåliga. Det såg alla som kollade på matchen, säger Luleås Ronja Savolainen till SVT Sport.

Matchhjälten Ida Boman var klart tagen när hon intervjuades i SVT:s sändning efter matchen.

– Efter matchen kunde jag knappt stå upp. Det darrar i benen fortfarande. Men det känns bra, säger hon.

Boman ville inte prata mycket om sin egen insats utan valde istället att lyfta fram kollektivet.

– Jag hade en bra känsla inför matchen. Jag tycker att laget står upp bra för mig, det är därför vi vinner i dag. Jag tycker vi gör det väldigt bra den här matchen.

Match fyra spelas imorgon 19.30 och sänds i SVT2.