Brynästränaren Henrik Glaas är laddad inför SM-finalserien Foto: Bildbyrån

Brynäs hoppas på drömfinalen: ”Dags för Luleå att abdikera”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården skrällde och reducerade i semifinalserien mot Luleå.

Men finalklara Brynäs hoppas på en drömfinal – och att få bryta Norrbottningarnas dominans.

– De har varit dominanta i damishockeyn väldigt länge, men nu känns det som att det är dags för dem att få abdikera, säger Brynästränaren Henrik Glaas till SVT Sport.

Brynäs vann under onsdagskvällen över HV71 med 4-0 och tog sig därmed vidare till SM-final.

I den andra semifinalserien är det storfavoriten Luleå som gör upp med utmanaren Djurgården. Stockholmarna stod för en stark insats denna onsdag och vann i norr med matchens enda mål.

Men Brynästränaren Henrik Glaas hoppas att Luleå löser det.

– Det är inget snack om att Luleå är favoriter om det blir dem som vi möter i final. Luleå är lite likt HV71 men har ett lite tyngre lag med en förstalina i Nordin, Cava och Nieminen som är väldigt produktiv. Det gäller för oss att stänga ner den och sedan kan jag tycka att vi har en bättre andralina och tredjelinorna i lagen är jämna. Det blir vår nöt att knäcka, att stänga ner deras förstalina.

Är det en drömfinal?

– Ja, efter 36 omgångar i serien är det väl inget snack om vilka lag som ska stå i final och det är vi och Luleå. Det ska bli väldigt roligt att gå in i bäst av fem mot dem om det blir så och att få tävla om det här SM-guldet. Det är oerhört inspirerande.

”Dags för dem att abdikera”

Luleå vann grundserien, elva poäng före Brynäs. Gävlelagets vet om vilken faktor som är viktigast inför en eventuell final mot Luleå och tycker att hans lag har den pusselbiten på plats.

– Ska man gå hela vägen måste det vara en grupp som går åt samma håll och det har vi gjort i det här slutspelet. Men det vi också har på sidan av är något helt unikt som jag inte varit med om tidigare. Det är riktigt roligt att vara med och det är en nyckel, att vi har en grupp som verkligen är homogen, om vi ska kunna mäta oss med Luleå för det kommer att bli väldigt tufft, säger Glaas.

Går det att rå på Luleå?

– Det gör det definitivt, det är inget snack om saken. Det är klart att Luleå går in som favoriter men jag tycker att mycket av det favoritskapet vilar på tidigare meriter. De har varit dominanta i damishockeyn väldigt länge, men nu känns det som att det är dags för dem att få abdikera.

Luleå och Djurgården möts i en ny semifinalmatch redan under torsdagen som SVT sänder, där Luleå vid seger blir finalklara.

KLIPP: Bouveng och Stalder sköt Brynäs till final

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.