Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Kjellbin berättar om glädjen: ”Nu finns det någonting att drömma om”. Foto: Aron Broman / BILDBYRÅN

Anna Kjellbin kan för första gången livnära sig som hockeyspelare: ”Jättehäftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kjellbin har alltid behövt ha ett jobb vid sidan av.

Men nu kommer hon för första gången kunna livnära sig som hockeyspelare efter att ha tagit steget över till PWHL.

– Det känns riktigt häftigt att vara med och bana väg för en kommande generation, säger Anna Kjellbin till SVT Sport.

Se intervjun med Anna Kjellbin där hon berättar om betydelsen att få chansen i PWHL

I våras tog Anna Kjellbin, 30, sitt tredje SM-guld med Luleå där hon var lagkapten. Men efter 15 säsonger i SDHL väntar nu ett nytt äventyr för landslagsbacken.

Kjellbin är draftad av Montreal i den nya proffsligan PWHL. Det innebär att hon för första gången kommer kunna livnära sig som hockeyspelare. Hon har tidigare alltid behövt ha ett jobb vid sidan av ishockeyn.

– Det har känts som att det har varit tio år bort. Nu har man insett ”att shit, nu kan jag kanske få ta del av det här också”. Det är en väldigt positiv överraskning. Vi är många som ser fram emot att få åka dit och många svenska spelare som kommer att vilja åka dit, säger Anna Kjellbin till SVT Sport.

Lina Ljungblom välkomnar det också.

– Jag tycker att vi får det vi förtjänar. Det är på tiden att vi får den här möjligheten, säger hon.

Behöver ”vinna” en plats i laget

Hon är en av fyra svenska spelare som numera tillhör ett PWHL-lag. I Montreal finns även Lina Ljungblom, Emma Söderberg spelar i Boston och i New York hittar vi Maja Nylén-Persson.

Kjellbin har varit en etablerad back i SDHL men även i landslaget där hon var lagkapten i VM så sent som i våras. Men i PWHL kommer hon först och främst att behöva visa upp sig på ”precampen” i november och försöka ta en plats i laget innan ett kontrakt skrivs.

– Jag har valt att försätta mig i den här situationen. Alla bästa spelare är där och det är därför jag vill utmana mig själv. Jag vill verkligen ta chansen, förklarar hon.

Orden om flykten från SDHL: ”Otroligt viktig liga”

Från SDHL har det skett en stor flykt till PWHL där speciellt Luleå har tappat tongivande spelare som Kjellbin, Ronja Savolainen, Noora Tulus och Daniela Pejsova. Men Kjellbin tror ändå att PWHL bara är något positivt för damhockeyn.

– SDHL är en otroligt viktig liga just nu där framför allt svenska landslaget har fått mycket talanger. Den kommer nog alltid att behöva finnas. Alla kommer inte att få plats i ligan där borta, säger Anna Kjellbin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.