PWHL-spelare står uppställda på led inför match

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör spelarna berätta om den nya drömmen – att få spela i PWHL. Foto: John E. Sokolowski / BILDBYRÅN

Stjärnspelarna lämnar SDHL

Publicerad

Tio av SDHL:s mest profilerade spelare lämnar till den här säsongen för spel i den nordamerikanska proffsligan PWHL. Hur påverkar det den svenska ligan som redan kämpar för att öka ligans attraktionskraft?

– Ett naturligt steg när det är en ny liga och det kanske skapar ett litet glapp till säsongen i år, säger Ebba Berglund, lagkapten i Modo till SVT Sport.

PWHL går in på sin andra säsong i år och den nordamerikanska proffsligan lockar till sig allt fler spelare från SDHL. Tio av de mest tongivande spelarna i SDHL förra säsongen tänker sig att ta plats i PWHL kommande säsong.

– Självklart kommer ligan tappa en del bra spelare, däremot när man tappar spelare på det här sättet kommer andra få chansen, säger Björn Edlund, sportchef i Modo.

Av de tio spelarna som lämnar är tre svenskor. Lina Ljungblom från Modo – utsedd till den mest värdefulla spelaren förra säsongen, Brynäs landslagsstjärna Maja Nylén Persson och Luleås dito Anna Kjellbin.

– Ett naturligt steg när det är en ny liga och det kanske skapar ett litet glapp till säsongen i år, säger Ebba Berglund, lagkapten i Modo.

283 personer i snitt

Senaste säsongen hade ligan ett publiksnitt på 283 personer. Till säsongen 25/26 satsar ligan själv på cirka 1000 personer i snitt.

Tappar ligan attraktionskraft nu?

– Nä, jag tycker inte det. Det finns så många bra spelare kvar, säger Johan Schillgard, sportchef i SDHL-ligan.

Alla spelare som lämnar i år går gratis. Det finns inget avtal mellan ligorna som gör att de svenska klubbarna skulle kunna få ersättning vid övergångar. Ett sådant avtal håller på arbetas fram av det Internationella hockeyförbundet.

– Det viktigaste är att det blir rätt och ordentligt gjort, säger Johan Schillgard, sportchef i SDHL-ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.