Calle Själin i Tre Kronor för första gången.

Backlöftet Calle Själin om Tre Kronor-debuten: ”Det känns stort”

Uppdaterad
Publicerad

Leksands Calle Själin är en av debutanterna i Tre Kronor-truppen till Karjala Tournament.

Det unga backlöftet fick en chock när han mottog samtalet från förbundskaptenen.

– Det känns stort, att få representera Sverige är något man haft som mål sedan man var liten, säger Calle Själin till SVT Sport.

Den avgående förbundskaptenen Johan Garpenlöv har haft ögonen på Själin sedan förra säsongen. I början av november tog han ut den unge 22-åringen till Tre Kronors trupp till Karjala Tournament.

– Det ska bli skithäftigt. Jag hoppas att det kan bli lite publikfest, det vore jätteroligt, säger Calle Själin till SVT Sport efter tisdagens träningspass.

”Lite av en chock”

Garpenlöv beskriver backlöftet som en viktig pjäs för Leksand som spelar med en självklarhet i sitt spel. Trots att Själin sett att det skrivits om honom förväntade han sig inte att samtalet skulle komma.

– Det var lite av en chock. Jag var inte helt beredd på detta så det känns skitroligt. För två år sedan spelade jag i Västerås (i hockeyallsvenskan, reds anm) och hade nästan svårt att spela där. Nu har jag vuxit, speciellt förra året, och det bygger jag vidare på i år, säger Själin.

Kommer vänner och familj vara på plats och se debuten?

– Mamma och pappa kommer faktiskt. De frågade snabbt efter biljetter så det löste jag, hehe.

”Jag spelar smartare”

Leksand ligger just nu trea i SHL och Själin har gjort elva poäng (3+8) på 18 matcher. Han ligger fyra i den interna poängligan och upplever säsongen som jättebra hittills.

– Personligen har jag tagit vid där jag slutade förra året. Jag har fått ännu större förtroende i år, spelar mer minuter och har behärskat det. Jag spelar smartare och väljer i vilka lägen jag ska vara kreativ. Sedan gör det mycket att jag har fått utdelning. Jag är ingen poängspelare egentligen, men när det trillar in poäng lyfter självförtroendet och jag spelar med högt självförtroende just nu, säger han.

”Jäkligt bra lag”

Leksand tappade många tunga namn inför säsongen, till exempel stjärnorna Marek Hrivik, Peter Cehlarik och Janne Juvonen. Men Själin poängterar att de också har fått in bra spelare. 

– Jag tycker att vi är jämnare i år och alla kan producera, vilket vi har sett nu i början. Vi känner i gruppen att vi har ett jäkligt bra lag trots att vi blev av med killar som Marek och Cehlarik. Jag tycker att vi har visat att vi tillhör den övre halvan av tabellen, men nu gäller det att hålla i detta över hela säsongen, säger Själin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.