Carlsson inför ödesmatchen: ”Måste jobba hårt för att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna har en tuff avslutning i gruppspelet att vänta i kampen om förstaplatsen, vilket innebär lättare motstånd i kvartsfinal.

På måndagskvällen ställs Sverige mot Ungern, en match som spelas utan avstängda Lina Ljungblom som gjort poäng i båda matcherna hittills i VM.

– Tråkigt för Lina, och tråkigt för oss att inte ha med henne i den här matchen, säger Olivia Carlsson till SVT Sport.

I damernas ishockey-VM är upplägget lite annorlunda. De fem bästa spelar i grupp A, de fem övriga i grupp B. Alla fem från grupp A går vidare till kvartfinal, första tre från grupp B. Ett upplägg som gör att lagen som kommer tvåa och trea i Sveriges grupp kommer ställas mot USA eller Kanada. Två giganter inom damishockeyn.

Förstaplatsen är alltså otroligt åtråvärd i grupp B, och Sverige lär behöva vinna båda de avslutande matcherna för att ha en chans att nå den.

Damkronorna

– Vi försöker verkligen ta en match i taget. Så vi fokuserar på kvällsmatchen och ska göra så bra match som möjligt ikväll, sedan tar vi det där ifrån, säger Olivia Carlsson till SVT Sport.

Först ut är matchen mot Ungern på måndagskvällen. En match där en av målskyttarna från senaste matchen mot Tyskland, Lina Ljungblom, är avstängd.

– Såklart tråkigt för Lina att bli avstängd, och tråkigt för oss att inte ha med henne i den här matchen. Men vi har en bred trupp och vi kommer lösa det alldeles utmärkt ändå.

”Har inte mött Ungern”

Att möta Ungern är inte direkt något som Carlsson är van vid. Mötet blir det första på seniornivå.

– Det blir spännande, jag har inte mött Ungern på seniornivå. Det blir ett nytt lag, men jag tror det blir en jämn match. Jag tror vi behöver jobba hårt för att vinna.

Ungern spelade under söndagen, medan Sverige vilade. Något som inte nödvändigtvis är en fördel för Damkronorna enligt Carlsson.

– De spelade igår så de kanske har lite trötta ben. Samtidigt hade de en tung förlust igår och kommer kanske tillbaka väldigt revanschsugna idag. Så det gäller att vi är på tå för de kommer göra allt för att göra det tufft för oss ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet