Lina Ljungblom om kostsamma matchstraffet: ”Blev olyckligt allting”

Uppdaterad
Publicerad

Med fyra minuter kvar och 3–1-ledning mot Tyskland drog Lina Ljungblom på sig ett matchstraff – därefter föll Sverige ihop och vann först efter straffar.

Nu får Damkronorna klara sig utan Ljungblom i matchen mot Ungern.

”Inte det besked som vi hade hoppats på, men inget som vi kan göra något åt. Vi fokuserar fullt ut på det vi kan påverka”, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg i ett uttalande.

Det såg bra ut för damkronorna i VM:s andra match, mot Danmark under lördagen. Ledning 3–0 och matchen skulle bara spelas av.

Men 3–0 är uppenbarligen inte den säkraste ledningen i ishokey. Efter ett tyskt reduceringsmål tacklade Lina Ljungblom bryskt in en spelare i sargen från nära håll.

Damkronorna

– Det var absolut inte meningen att situationen skulle uppstå. Jag fastnar till viss del med ena skridskon i isen och hon står vänd bort från mig. Hela situationen blir olycklig, så det är väl lite blandat, säger Ljungblom till SVT Sport.

Tacklingen resulterade i ett matchstraff som gjorde att Tyskland fick möjlighet att äta sig ikapp och utjämna innan ordinarie speltid var över.

– Jag får ha lite mer koll till nästa gång.

Sverige vann sedan efter att Hanna Olsson satt den avgörande straffen. Imorgon spelas nästa match mot Ungern – och då får Sverige alltså klara sig utan Lina Ljungblom.

”Inte det besked som vi hade hoppats på, men inget som vi kan göra något åt. Vi fokuserar fullt ut på det vi kan påverka”, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg i ett uttalande.

KLIPP: Sverige åker på matchstraff – efter ful tackling från Ljungblom (27 augusti 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet