Danmark vände mot Belarus och är på allvar med i striden om en kvartsfinalplats. Foto: Bildbyrån

Danska supervändningen – sämsta tänkbara för Sverige

Svenskbekantingen Mathias From låg bakom den danska vändningen mot Belarus.

From satte 3-2 med ett vasst skott i krysset när Danmark gick från 1-2 till 5-2 Belarus i den tredje perioden.

Ett resultat som inte gynnar Sveriges chans att gå till kvartsfinal.

Det hårdnar till i kampen om slutspelsplatserna i VM:s grupp A.

Danmark klev tillbaka på slutspelsplats, och petade ned Sverige under strecket igen – och har dessutom två poängs försprång ned till Tre Kronor.

Ishockey-VM

– Det bästa för Sveriges del hade varit om Belarus vinner i förlängning, sa SVT:-experten Kim Martin inför matchen.

Danmark ville annat – och slåss nu på allvar om en slutspelsplats.

Detta efter en stark forcering i den tredje perioden, när laget gick från underläge 1-2 till seger 5-2.

Belarus såg annars ut att ha greppet om segern inför den tredje perioden.

Detta efter ett stenhårt slagskott i nättaket i powerplay av rutinerade Mikhail Stefanovich fram till 2-1.

Danmark vände på åtta minuter

Men Belarus blev för passivt – och Danmark utnyttjade det skoningslöst.

Danskarna gick från 1-2 till 5-2 på knappt åtta minuter och tog en väldigt viktig seger.

– Det var bara positivt i omklädningsrummet inför den tredje perioden, vi visste om att vi fortsatte att jobba hårt, så skulle vi få utdelning, säger danske forwarden Alexander True till SVT efter matchen.

Tuffare läge för Belarus, som nu får svårare att nå kvartsfinal.

Forwarden Mathias Froms 3-2 var extra snyggt.

Från högerposition satte han pucken högt i nätet bakom Belarus målvaktstalang Alexei Kolosov (född 2002).

From som har en lång bakgrund i Sverige med spel i Rögle, AIK, Södertälje och Modo på sitt cv.

Danmark har nu en slutspelsplats i egna händer, men möter tufft motstånd i form av Slovakien och Tjeckien i de två avslutande matcherna i gruppspelet.