Erica Rieder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erica Rieder berätta om sin cykelsatsning – och återkomsten till ishockeyn. Foto: SVT/Instagram

Erica Rieder tillbaka som ishockeyspelare – försökte nå OS som cyklist

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan lämnade kanadensiskan Erica Rieder, 27, ishockeyn helt för att plötsligt satsa på bancykling. Hon nådde inte Paris-OS – nu är hon tillbaka i SDHL.

– Det lyckades inte, men jag lärde mig jättemycket, säger hon till SVT Sport.

Erica Rieder kom från tre raka säsonger i Modo då hon plötsligt bytte bana helt. Hon började satsa på bancykling med målet att nå Paris-OS.

– Jag tänkte att jag hade chansen att byta sport och kanske ta mig till OS. Det lyckades inte, men jag lärde mig mycket och jag är jätteglad att vara tillbaka som ishockeyspelare, säger hon.

Säsongen 2023-2024 rörde hon inte skridskorna alls, men nu är backen tillbaka i SDHL och den här gången föll valet på regerande mästaren Luleå. På fredagskvällen spelade hon sin första tävlingsmatch sedan våren 2022.

– Jag cyklade bara varje dag. Jag börjar komma in i det igen nu och jag märkte snabbt att det inte försvinner helt. Men när jag är tillbaka har jag också märkt att spelet är så mycket snabbare och mer fysiskt.

Hur nära att ta dig till OS var du?

– Jag var inte så nära. Kanske ganska nära att ta mig till landslaget, men fortfarande en bit ifrån. Men det är okej, jag lärde mig så mycket. Det är så stor skillnad mellan individuella sporter och lagsporter och jag är så mycket respekt för individuella idrottare. Jag märkte att jag är mer av en lagidrottare.

I premiären vann Luleå med 3-2 mot Djurgården på bortais.

SDHL

Djurgårdens IF logo

Djurgårdens IF

2 - 3

Luleå HF logo

Luleå HF

1-1, 0-1, 1-1
Hovet, Stockholm
Publik: 209

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.