– Svensk flick- och damishockey är viktig för Svensk Ishockey och i det spelar förstås Damkronorna en alldeles särskilt viktig roll både när det gäller att skapa intresse och förebilder, säger Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.
I slutet av juni beslutade Sveriges olympiska kommitté (SOK) att dra in sitt stöd till spelarna i Damkronorna. Flera landslagsspelare har därefter meddelat förbundskapten Ylva Martinsen att de är tveksamma till fortsatt landslagsspel. Däribland etablerade stjärnor som Emma Nordin, Sarah Grahn, Pernilla Winberg och Emilia Ramboldt.
För knappt en vecka sedan meddelade det Svenska ishockeyförbundet att de tillsatt ett råd på 15 personer som strategiskt ska jobba mot en förbättring för svensk damhockey.
– Det finns mycket saker att diskutera, kanske främst bör man komma fram till hur man ska få unga tjejer att stanna kvar och hur elittjejerna ska kunna satsa på sin idrott och slippa jobba så mycket, sade SVT Sports expert Maria Rooth då.
SHL betalar hälften: ”Måste ta ett ansvar”
Och på fredagen kom det överraskande beskedet att spelarna i Damkronorna kommer att få ersättning för förlorad arbetsinkomst när de är i väg på landslagsuppdrag. Det har möjliggjorts efter att Svenska ishockeyförbundet tillsammans med SHL, Svenska hockeyligan, kommer att gå in och betala hälften av kostnaden.
– Det är glädjande att hockey-Sverige genom styrelsens beslut och genom ett ekonomiskt stöd från SHL kan tillföra resurser för spelare i Damkronorna, säger Anders Larsson.
SHL:s ordförande Anders Källström:
– Totalkostnaden är bedömd till ungefär 800 000 kronor för innevarande säsong, och vi står för hälften av det från SHL:s sida. Vi känner att vi måste ta ett ansvar nu för det finaste vi har på tjejsidan, säger han till TT.
”Det var på tiden”
SVT Sports hockeyexpert Maria Rooth gladdes åt nyheten.
– Det var på tiden, jag blev jätteglad när jag läste nyheten. Det gör kanske att vissa spelare tänker om och tackar ja till spel i landslaget igen, säger hon.
Att det är SHL som går in och hjälper till, vad säger du om det?
– Det är bra att de någonstans visar en vilja att man vill svensk hockey väl. Att det inte bara är herrspelarna som ska vara privilegierade på det sättet utan de går in och hjälper till. Ett fantastiskt bra första initiativ vilket på sikt kan göra att damhockeyn växer och blir ännu mer självförsörjande.