Projektet kommer att utvärderas under säsongen men när Damkronorna fick testa under ett läger gav det gott resultat.
– Vi vill inte ha något fult spel utan vi vill åt tävlingen och intensiteten i spelet, säger SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren-Bloom i SVT:s Morgonstudion.
Det är i SDHL och Damettan som tacklingar, motsvarande de tacklingar som är tillåtet på herrsidan, kommer att tillåtas. Ett steg mot en mer jämställd sport tycker vissa – men det håller inte Maria Rooth med om.
– Som det är nu så har alltid herrhockeyn varit normen. Man har länge frågat sig varför inte tjejerna får göra som killarna gör. Jag tycker snarare att tittar du på herrhockeyn så skulle jag vilja ta bort lite av tacklingarna, säger Rooth och fortsätter:
”Kan tolkas på olika sätt”
– Open ice-tacklingarna är alldeles för farliga tycker jag. Ska hockeyn gå åt något håll så är jag snarare för att ta bort mer av den fysiska kontakten. Ishockeyn i dag är betydligt snabbare än vad den var för några år sedan. Så återigen, jämställdhet kan tolkas på olika sätt och jag är lite osäker på att det ska gå åt att det ska likna herrhockeyn, jag är inte så säker på det.
Just Open Ice-tacklingar kommer inte att tillåtas i det nya projektet då det är mest skadedrabbat.
– Jag kan hålla med om vissa saker. Men redan för fyra säsonger sedan så började vi med arbetet med fysiskt spel och att öka det succesivt. Så vi tror inte att förändringen från nu till att ta klivet fullt ut kommer att vara stor skillnad, Gizela Ahlgren-Bloom.
Enligt Rooth är det internationellt inte lika positiva tongångar till att tillåta tacklingar. Att det inte finns i det internationella spelet tror hon kan bli en utmaning.
– Det blir intressant att se hur de svenska spelarna tar det när de ska spela internationellt och utan tacklingar.
KLIPP: Tacklingar tillåts i svensk damhockey