Färjestad en seger från final – vann mot Rögle

Uppdaterad
Publicerad

Ledning med 3–0 och full kontroll på tillställningen.

Då drog Färjestads Patrik Lundh på sig ett riktigt onödigt matchstraff och bjöd in Rögle i matchen.

Men närmare än ett 3–2-mål kom gästerna aldrig och nu leder Färjestad semifinalserien med 3–1 i matcher.

– Jag tycker vi spelar med en riktig bra energi och det ska vi fortsätta med. Vi tror på oss själva och vi känner oss pigga, säger Färjestads Adam Ginning till C More.

Det var efter drygt fem minuters spel i den andra perioden som Färjestads Patrik Lundh drog på sig ett riktigt dumt matchstraff efter att ha delat ut en ful blindsidetackling i huvudet på Rögles Linus Sjödin.

Fram till dess hade Färjestad kontrollerat matchen på alla sätt och vis och gått upp i en 3–0-ledning efter mål av Pontus Widerström (som bröt en 33 matcher lång måltorka), Marcus Nilsson och Daniel Viksten.

Men när Rögle fick chansen att spela med en man mer i fem minuter lyckades de reducera två gånger om och skapa en scenförändring som hette duga.

”Försöker vara förstående”

En stund senare föll de dock in i gamla synder från den första perioden och drog på sig ännu en onödig utvisning (även om ett par i den första var hårt dömda) när Anton Bengtsson blev för ivrig och fällde Theodor Lennström i Färjestads försvarszon. Något som resulterade i att hemmalaget kunde utöka ledningen till 4–2 i powerplay genom Victor Ejdsell efter att Albert Johansson serverat honom öppet mål med en vacker skottpassning.

– Jag vet inte vad jag ska få ut av att klaga på domarna, jag kanske ska gå ut i tidningarna som Tomas (Mitell) gjorde och klaga på utvisningarna, men jag försöker vara förstående och låta dem göra sitt jobb. Men visst var det några situationer i den första perioden som var chockerande men det är något vi måste ta oss igenom. Vi kan bara hoppas att det vänder framöver, säger Rögles tränare Cam Abbott till C More.

Rögle missade straff

Efter bara 33 sekunders spel av den tredje perioden fick Rögle en straff men Adam Tambellini var aldrig nära att få in pucken bakom Dominik Furch i Färjestads mål.

I stället kunde Färjestad utöka ledningen till 5–2 genom Adam Ginning en stund senare och matchen kändes avgjord.

– Jag tycker vi gör en jättebra match, vi spelar ganska mycket som vi vill göra även om vi drar på oss lite väl många utvisningar, säger Ginning till C More.

Med 5.44 kvar att spela chansade Rögle och tog ut målvakten men det resulterade bara i ännu ett FBK-mål genom Victor Ejdsell.

”Använda publiken till vår fördel”

Segern innebär att Färjestad nu har ett 3–1-överläge i matchserien.

– Jag tycker vi spelar med en riktig bra energi och det ska vi fortsätta med. Vi tror på oss själva och vi känner oss pigga, säger Ginning.

Cam Abbott:

– Det finns inte mycket nytta i att se det som att vi måste vinna tre raka matcher. Vi måste omgruppera, hitta ett spel som vi kan vara stolta över och använda publiken till vår fördel. Förhoppningsvis kan de fixa samma utvisningar som publiken i Karlstad gjorde i kväll.

SHL

Färjestad BK logo

Färjestad BK

6 - 2

Rögle BK logo

Rögle BK

2-0, 2-2, 2-0
Löfbergs Arena, Karlstad
Publik: 8250

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.