SHL-domarna tar krafttag mot filmningar: ”Vi är på en farlig väg”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag inleds en ny säsong av SHL. Nu med ett tydligare gemensamt mål att få bort filmningar och förstärkningar från ligan.

– Det här är inget vi vill ha. Vi är på en farlig väg. Vi måste ta tag i det här alla, gemensamt, säger domarchef Tomas Thorsbrink till SVT Sport.

De senaste SHL-säsongerna har filmningar blivit föremål för diskussion många gånger. De tränare som SVT Sport har pratat med tycker att problemet är växande.

– Det är klart det har varit värre de senaste åren än det har varit tidigare. säger Oskarshamns Martin Filander.

– Tyvärr har jag sett en tråkig trend de senaste två åren. Kanske inte rena filmningar, men många förstärkningar, säger Frölunda-tränaren Roger Rönnberg.

”Vi måste göra något åt det”

På grund av den här utvecklingen har domarchef Tomas Thorsbrink inför säsongen besökt samtliga klubbar och pratat om just filmningar och förstärkningar.

– Det finns ingen som jag har träffat där ute som säger att det här inte är ett problem. Att det får vara som det är. Alla är väldigt tydliga med att man inte vill se förstärkningar och att vi måste göra något åt det, säger han.

Domaren: ”Kan bli mycket bättre”

Thorsbrink menar att filmningar är bland det svåraste att upptäcka för en domare. Trots det ser han att domarkåren kan bli bättre på just det området.

– Jag tror att vi kan bli mycket, mycket bättre. Att ta på isen när vi ser det, men också vara lite hårdare med vilka vi skickar till disciplinnämnden. Det finns ingen spelare som vill få epitetet fuskare, säger han.

Martin Filander berättar hur de jobbar med filmningar i Oskarshamn.

– Oavsett om man blir dömd eller inte, om vi upplever att man förstärker eller filmar så är det direkt feedback på det. Jag tycker inte att det är en värdering som håller med det sätt vi vill bete oss. Jag tycker det går inom samma respekt som huvudtacklingar.

REPORTAGE: SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink om arbetet mot filmningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.