Lagkamraterna hyllar Anton Forsberg efter karriärens första nolla i NHL. Foto: TT

Forsberg höll sin första nolla i NHL

Svenske målvakten Anton Forsberg stoppade samtliga 25 skott, och höll sin första nolla i NHL-karriären när hans Ottawa besegrade regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay med 4-0.

29-årige Anton Forsberg har gått den långa vägen i NHL. Sedan han lämnade Modo 2014 har han haft svårt att slå sig in som förstemålvakt i världens bästa liga. Han har gjort flera klubbyten och det har mestadels blivit spel i farmarligan AHL.

Men i Ottawa är han på väg att lyckas.

Nollan mot regerande mästarlaget Tampa Bay är ett bevis för det.

Och Ottawa-coachen D.J Smith var inte sen att hylla sin svenske målvakt för insatsen.

– Det är lätt att tvivla för en kille som har jobbat så hårt. Han har stått utanför lag, bytt lag och jag är säker på att han många gånger undrat, är jag en NHL-målvakt? Kommer jag att vara kvar i ligan? Och är du nöjd med det så vet du aldrig när du får ditt genombrott, säger D.J Smith.

I samma match gjorde Brady Tkachuk sitt första hattrick i NHL för Ottawa, och bidrog tillsammans med Forsberg starkt till segern.

Även en annan svensk målvakt gjorde en stark match i den här omgången. Linus Ullmark räddade 40 skott för Boston, och överglänste sin svenske kollega Jacob Markström när Boston besegrade Calgary med 4-2.

Nya poäng av Nylander

Flera andra svenskar spelade huvudroller i nattens matcher. Bland annat Torontos William Nylander.

Nylander gjorde ett mål och två assist när hans Toronto besegrade Chicago på hemmaplan i NHL-ishockeyn. Pierre Engvall gjorde ett mål och Timothy Liljegren en assist.

Toronto ledde med 4–1 i slutet av andra perioden då Chicagos Connor Murphy reducerade. Med 1,20 minuter kvar av sista perioden hade Chicago kommit ikapp ytterligare och ställningen var 4–4. Då fick David Kämpf ett gyllene tillfälle mot sina tidigare lagkamrater.

Chicagos målvakt Kevin Lankinen hade åkt bakom sitt mål för att stoppa ett långskott från Morgan Rielly. Pucken studsade i stället mot ena målstolpen och Kämpf kunde enkelt peta in den. 5–4 till Toronto blev matchens slutresultat.

Torontos målvakt Petr Mrazek, som spelade sin första match sedan den 30 oktober, räddade 31 skott.

– Självklart betyder den här vinsten jättemycket. Mrazek spelade riktigt bra och gjorde några viktiga räddningar för oss. Sedan fick vi en tursam studs och vi behövde verkligen den här vinsten, säger Nylander.

ARKIV: ”Zorro-passning” bakom årets mål i NHL (9 december 2021)