Färjestads Victor Ejdsell får matchstraff och Jonathan Pudas, Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka avstängningar SHL-profilerna vill få bort: ”Behövs inte ett straff för det” Foto: Bildbyrån/SVT

Fyra gånger vanligare med avstängningar i SHL jämfört med NHL: ”Ska vara mycket mindre”

Publicerad

Spelare som stängs av är mycket vanligare i SHL än världens bästa ishockeyliga, NHL.

Den kommande säsongen hoppas och tror flera av de största SHL-profilerna att det blir färre än tidigare.

– Vi vill ju ha spelarna på isen. I min värld ska det vara mycket mindre och kortare avstängningar, säger Skellefteås stjärnback Jonathan Pudas till SVT Sport.

Säsongen 2023/2024 var det 31 avstängningar på 364 matcher, medan det i NHL var 27 avstängningar på hela 1312 matcher.

Det ger ett snitt på en avstängning var tolfte match i SHL och en avstängning var 49:e match i NHL. Det är alltså cirka fyra gånger vanligare med avstängningar i SHL.

Till den kommande säsongen har man gjort en förändring i vägen till en eventuell avstängning. Man har infört en så kallad ”Players Safety Group” med tidigare spelare och domare och nu är det de som ska besluta om vad som skickas till ishockeyförbundets disciplinnämnd istället för domarledningen som gjorde det tidigare.

– Jag hoppas att det kommer fungera. Att granskningen till disciplinnämnden blir hårdare, för jag förstår att hamnar man där så är det lätt att bli dömd. Jag hoppas att vissa som är mer olyckor slinker igenom och att vi kan lägga lite mer ansvar på mottagaren, säger Leksands lagkapten Patrik Zackrisson.

Se vilka avstängningar spelare och ledare vill bli av med i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.