Övergrepp har skett i kanadensisk ishockey i årtionden. Foto: TT

Hela styrelsen avgår i kanadensiska ishockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring det kanadensiska ishockeyförbundet under året.

Nu meddelar förbundet på sin hemsida att ordföranden och tillika vd:n Scott Smith samt hela styrelsen avgår.

En tillfällig ledningsgrupp kommer att ta över innan en ny styrelse och ordförande tillsätts. Smith tog över i juli år, men har varit en del av Kanadas ishockeyförbund sedan 1997.

Röster om Smiths avgång har höjts sedan flera skandaler inom kanadensisk ishockey har uppdagats gällande förbundets hantering av anklagelser om sexuella övergrepp.

Skandalen i kanadensisk ishockey rullades upp i våras då det blev känt att en kvinna, som anklagat spelare från Kanadas JVM-lag 2018 för sexuella övergrepp, nått en uppgörelse med det kanadensiska hockeyförbundet och juniorhockeyligan CHL, som spelarna tillhörde under sommaren 2018 då händelsen ska ha skett.

Därefter framkom ytterligare uppgifter om att även spelare i JVM-laget 2003 ska ha gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp.

Under utfrågningar i Kanadas parlament i juli kom det fram att kanadensiska ishockeyförbundet lagt 7,6 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande omkring 60 miljoner kronor, på nio olika uppgörelser sedan 1989.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.