Tre Kronors Joakim Nordström, som tidigare spelat i Chicago Blackhawks. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tidigare Blackhawks-spelaren om skandalen: ”Sjukt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Chicago Blackhawks har under säsongen varit i rejält blåsväder efter att ha tystat ner de sexuella övergrepp som spelaren Kyle Beach fick utstå under våren 2010.

OS-aktuelle Joakim Nordström draftades av klubben samma år och spelade sedan med Beach i Rockford Icehogs.

– Det var som en bomb som föll ned. Det är sjukt tragiskt, säger Nordström till SportExpressen om händelsen.

Det var i maj förra året som en tidigare Chicago Blackhawks-spelare anklagade tidigare videocoachen Brad Aldrich för sexuella övergrepp under Stanley Cup-slutspelet 2010.

I en utredning som offentliggjordes i oktober 2021 framgick det att högt uppsatta tränare och ledare i organisationen fått nys om anklagelserna redan när det hände men valde att tysta ner det hela. I samband med utredningen klev Kyle Beach fram som den drabbade.

”Är stolt över honom”

Tre Kronors Joakim Nordström, som har vunnit Stanley Cup med Blackhawks, spelade inte med klubben då, men draftades under sommaren och lärde sedan känna Kyle Beach i farmarlaget Rockford Icehogs. För SportExpressen berättar Nordström att han skickade ett sms till Beach när han fick redan på vad som hänt.

– Det var som en bomb som föll ned. Det är sjukt tragiskt. Det ska inte få förekomma, säger han till tidningen.

– Jag är stolt över honom, för att han vågat öppna upp och pratat om det. Det har blivit mycket uppmärksamhet för honom men jag är stolt över hur han axlat det. Förhoppningsvis kan det förhindra att det händer igen.

Har gett ringar på vattnet

Vittnesmålet från Kyle Beach har gett ringar på vattnet och i Sverige har till exempel tv-profilen och tidigare spelaren Erik Granqvist talat öppet om de övergrepp han själv utsatts för under sin karriär.

Joakim Nordström ser positivt på att fler valt att kliva fram och berätta om sina upplevelser.

– Förhoppningsvis kan det bidra till att det inte händer igen, och att såna händelser förhindras. Det är jättebra att folk pratar om det.

KLIPP: Detta har hänt (27/10 – 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.