”Spelarna har högre ambitioner än omgivningen”

Uppdaterad
Publicerad

Fler tjejer börjar spela hockey – men tappet är stort från 14 år och uppåt. Tjejhockeyn krisar och i en enkätundersökning som gjorts syns det att de unga spelarna som nu deltar i Stålbucklan har en hög målsättning med sin hockeykarriär.

– Spelarna har högre ambitioner än omgivningen, säger Helen Ersson, ordförande vid Medelpads hockeyförbund till SVT Sport.

Drömmarna ser likadana ut för en flickspelare som en pojkspelare, men förutsättningarna skiljer sig åt. Medelpads Ishockeyförbund har tillsammans med Västernorrlands Idrottsförbund och SISU skickat ut en enkätundersökning till samtliga spelare (340 stycken) inför Stålbucklans start.

– Vi vill inte bara sitta och gissa utan vi vill ha fakta. Det ger oss en större möjlighet att göra något inför framtiden om vi vet vad tjejerna själva tycker. Annars gör ju vi samma fel, att vi inte lyssnar på dem det faktiskt handlar om, säger Helen Ersson till SVT Sport.

”Hur ser du att ditt engagemang inom ishockeyn ser ut om 3-5 år?” – grundfrågan i enkäten där över hälften av de som svarat (250 st totalt) kan se sig själva spela i ett hockeygymnasium i framtiden. Problemet är bara att det endast finns fyra hockeygymnasium för tjejer med nationellt intag: Modo, Leksand, AIK och Linköping.

– Det motsvarar inte alls den förväntan som det finns för den här åldersgruppen nu om 1,5 år, säger Helen Ersson.

Något som Helen tycker är anmärkningsvärt i undersökningen är de två sista fritextfrågorna där spelarna själva fått möjligheten att tillägga något rörande deras framtid inom ishockeyn.

”Det ska vara lika för oss tjejer som det är för killarna i föreningen”, ”jag vill kunna livnära mig på ishockeyn”, ”jag vill ha lika lön som killarna får”, ”tjejer är lika mycket värda som killar och borde därför få lika mycket i lön”, ”att vi tjejer bli accepterade som hockeyspelare och uppmärksammas mer” är några utav svaren.

– Det är väldigt mycket jämställdhet och tjejerna är otroligt medvetna redan i den här åldern, säger hon.

– Jag vill inte att de ska gå runt med känslan att det är såhär.

Vad kommer ni att göra med den här statistiken?

– Vi kommer att skicka ut det till de övriga distrikten, sedan analysera svaren för att se om något distrikt ligger i framkant. Har de då något koncept som vi kanske kan köra i hela landet?

– Sedan ska vi givetvis lämna över det till Svenska Ishockeyförbundet och Anders Larsson där jag ska försöka ligga på och göra enkäten återkommande i Stålbuckan så vi kan se om det faktiskt sker någon utveckling, avslutar Helen Ersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.