Henrik Lundqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Lundqvist väljs in – och se intervju med den svenska legendaren: ”Hedrande” Foto: Cole Burston

Henrik Lundqvist hyllad i Toronto inför Hall of Fame-ceremonin

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Lundqvist är nu invald i ishockeyns Hall of Fame.

– Det känns hedrande att få den här uppskattningen, säger han.

Rent formellt sker ceremonin natten till tisdag svensk tid men inför matchen mellan Toronto och Calgary fick Lundqvist ta emot den ring som är symbol för att han nu tar en plats i Hall of Fame.

– Det är härligt att gå runt och se alla namn som är här. Det var otroligt många som inspirerade mig när jag började spela ishockey. Att vara en del av det känns väldigt speciellt, säger Lundqvist.

Svensken spelade för New York Rangers i NHL och nådde bland annat Stanley Cup-final 2014 med klubben, förlust mot Los Angeles. I Tre Kronor var han med om att vinna såväl VM- som OS-guld.

Inför säsongen 2021 var det tänkt att Lundqvist skulle spela för Washington men fick under sommaren avsluta sina hockeykarriär på grund av medicinska skäl.

– Hockeyn betydde så otroligt mycket för mig. Man la ner hela sin själ på det under väldigt lång tid, så det är klart att det känns hedrande att få den här uppskattningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.