De hockeyallsvenska domarna ska vara hårda i bedömningen av osportsligt uppträdande framöver. Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Hockeyallsvenskans domarchef Björn Wettergren om regelkritiken: ”Har ett bekymmer”

Uppdaterad
Publicerad

I går infördes nya domardirektiv i Hockeyallsvenskan.

Olämpligt beteende som att vifta med armarna efter utvisning” kommer att bestraffas.

Kritik har lyfts efter att nyheten kom fram, för att man vill få bort känslorna från sporten.

– Det är så långt från sanningen man kan komma, säger domarchefen Björn Wettergren.

Hockeyallsvenskan meddelade i går att de, med omedelbar verkan, kommer att tillämpa regeln om olämpligt uppträdande (”abuse of officials”) på ett mer strikt sätt.

”Från och med dagens datum kommer domarna att tillämpa regeln om olämpligt uppträdande så som den är skriven. Syftet med detta är att skapa mer integritet för domarnas arbete och därigenom en bättre arbetsmiljö”, skriver Hockeyallsvenskan i det brev som skickades ut till klubbarnas sportchefer, som journalisten Claes Åkeson var först med att dela på Twitter.

Håller inte med om kritik

Nyheten gav stor uppmärksamhet, och har kritiserats av flera krönikörer och experter, som anklagar domarna för att vara kränkta och frågar om de inte vill se känslor på isen.

Hockeyallsvenskans domarchef Björn Wettergren var den som stod bakom brevet, tillsammans med ligans sportchef Erik Ryman. Han håller inte med om krönikörernas kritik.

– Att vi skulle vara på någon sorts kampanj för att döda känslor, det är så långt från sanningen som man kan komma. Däremot så har vi ett bekymmer med dåligt uppträdande, som jag inte tycker är synonymt med känslor. Bara den senaste veckan har vi haft en spelare som skjuter ett slagskott upp på läktaren efter ett baklängesmål, vi har haft en annan spelare som skjuter ett skott som passerar bara någon halvmeter från en linjemans huvud efter avblåsning och vi har haft ett lag som stormar isen efter att de förlorat i overtime för att de tyckte att det var offside – vilket det inte var, säger han till SVT Sport.

”Ska skärpa oss”

Wettergren förklarar att situationen för domarna runt om i landet är tuff, och att det är just situationer som de ovan nämnda som de vill få bort.

– Vi ska skärpa oss. Vi ska inte fega ur. Om en spelare skjuter ett skott som nästan tar oss i skallen, då är det utvisning. Vi ska sätta ner foten litegrann och ta tillbaka lite integritet, för jag tycker att vi har varit för flata inledningsvis. Återigen: Det handlar inte om känslor. Vi vill vara Sveriges mest underhållande liga, så vi villa ha massor av känslor, säger han.

Wettergren förklarar att tanken var att dokumentet inte skulle komma ut i media, och att han förstår att formuleringarna väckt reaktioner – och att de inte ska tolkas ordagrant.

– Hade syftet varit att det skulle vara ett publikt dialog hade vi naturligtvis varit betydligt mer pedagogiska. Det det syftar till är till exempel: Om du sitter på bänken och tycker att din spelare åker på en bentackling och ställer dig upp och skriker ”Hej!”, det är så klart okej. Det är ju nästa steg vi vill åt, säger Wettergren, och fortsätter:

– Men om du hänger över sargen, skriker att domaren är en jävla pajas och slår med klubban i sargen och sparkar, det är ju det vi vill åt. Inte spontana reaktioner, det är självklart att man ska få reagera spontant, det har aldrig varit frågan om annat. Det handlar inte om att man ska bli utvisad bara för att man viftar på armen som det står där.

ARKIV: Domarbrist i Sverige ”Jätteorolig”

Exempel på olämpligt uppträdande som kommer att bestraffas

  • Slå bort pucken efter avblåsning
  • Vifta med armarna efter utvisning
  • Sträcka armar i luften i ett försök att påverka en linjedomare i sin offsidebedömning
  • Slå klubban i sargen, isen, skyddsglaset, målbur eller liknande
  • Skrika mot domaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.