Morgan Johansson om open ice-tacklingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur förbundets ansvarige tänker runt open ice-tacklingar: ”Inte att föredra” Foto: TT Nyhetsbyrån/TV4

Ishockeyförbundets Morgan Johansson öppnar för att förbjuda open ice-tacklingar

Uppdaterad
Publicerad

Morgan Johansson driver arbetet vars syfte är att minska antalet hjärnskakningar inom ishockeyn. För att ta nästa steg öppnar han för att herrarna ska göra som på damsidan och förbjuda så kallade open ice-tacklingar.

– Har vi en så stor skaderisk är det kanske inte att föredra, säger han.

Se Morgan Johansson förklara sin inställning till open ice-tacklingar i spelaren ovan.

Morgan Johansson, projektledare för spelarsäkerhet på Svenska ishockeyförbundet, berättar att statistiken visar att det är 70 procents risk att någon av spelarna skadar sig i samband med en open ice-tackling.

Av de skadorna är en del hjärnskakningar. Det är anledningen till att Johansson öppnar för att förbjuda open ice-tacklingar på herrsidan, precis som de redan är i damernas SDHL.

– Jag vet inte om vi är mogna för det, men jag tycker det är en debatt man bör diskutera, säger han.

Experten: ”Fler spelare som sätter sig själv i dåliga situationer”

SVT Sports expert Jonas Andersson tror inte att ett förbud mot open ice-tacklingar skulle ge önskad effekt.

– Jag tror att att om du skulle ta bort open ice-tacklingen så skulle då få se fler spelare som sätter sig själv i dåliga situationer, säger han.

Den här säsongen har det hittills varit 0,55 hjärnskakningar per omgång, det vill säga lite mer än en hjärnskakning varannan omgång. Den siffran är högre än de två senaste säsongerna innan den nuvarande.

Även experten Håkan Loob tror inte på att ta bort open ice-tacklingar utan att vetskapen om dessa gör att hjärnskakningarna blir färre.

– Det är bra att man tar tag i problemet men man måste börja mycket tidigare. I ungdomen måste man lära sig att respektera sina medspelare men också ha respekt för att man kommer att bli tacklad, säger Loob.

Se en längre diskussion om hjärnskakningar från gårdagens ”Hockeykväll” där den senare delen ”Overtime” ägnas åt ämnet. Här kan du se programmet.

Hör Jonas Anderssons syn på förslaget i spelaren ovan.

hjärnskakningar per omgång i SHL – säsong för säsong

2018/2019: 1,38

2019/2020: 1,11

2020/2021: 0,67

2021/2022: 0,52

2022/2023: 0,44

2023/2024: 0,55 (till och med omgång 20)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.