Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Jenni Hiirikoski efter skräckskadan: ”Något jag bär med mig resten av livet”

Uppdaterad
Publicerad

När Luleås Jenni Hiirikoski fick en skidskoskena på halsen i SM-finalen aktualiserades frågan om spelarnas säkerhet i SDHL.

Marginalerna för ett sämre utfall var små.

– Det är något jag bär med mig resten av livet, säger hon till SVT Sport.

Kort inpå olyckan i våras gick laget igenom vad som hänt och diskuterade situationen där kaptenen Jenni Hiirikoski träffades av en skridsko på halsen efter en kollision och blev liggandes på isen blödandes.

– Jag tror det var väldigt viktigt för mig och mina lagkamrater. Jag har pratat mycket med vänner och familj också och känner mig bra i dag, säger Hiirikoski.

”Rädda för att förlora vår kapten”

I samband med olyckan hjälpte både spelare och ledare till.

– Där och då blev det väldigt mycket kalabalik över hela situationen, säger lagkamraten Anna Kjellbin och fortsätter:

– Det är klart att man kan tänka tillbaka på det nu och få perspektiv och känna en väldig ödmjukhet till livet. Man inser hur mycket man betyder för varandra. Hur skärrade och rädda alla var för att förlora vår kapten. 

Luleå valde att spela klart den andra finalmatchen och bärgade sedan guldet i matchen efter med Hiirikoski i båset.

I år är laget stora guldfavoriter och Anna Kjellbin tror att incidenten i våras kan ha stärkt dem ytterligare.

– Någonstans tror jag det. Vi kom väldigt starka ur det och lyckades vinna den avgörande matchen.

”Glad att det kom något bra ur det”

Efter händelsen har SDHL tagit ett krafttag kring frågan om spelarnas säkerhet. Nytt för i år är ett krav på en ambulanssjuksköterska eller motsvarande kompetens. Hiirikoski är själv positiv till satsningen och att kraven på klubbarna skärps till den här säsongen.

– På våra matcher har vi alltid haft folk som hjälper oss och just den dagen var jag lyckligt lottad att vi hade en läkare hos oss också. Jag hoppas att de verkligen gått igenom frågan ordentligt i ligan och är glad över att något bra kom ur det som hände mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.