Profilerna:
– Rysslands Alexander Ovetjkin (51 mål på 81 matcher) är svår att inte nämna som den skytteligavinnare han blev i NHL. Nikita Kutjerov, också Ryssland, vann poängligan i NHL (128 poäng på 82 matcher) och ska också nämnas. Det är fler stjärnor på detta VM än vad det är i det pågående slutspelet i NHL. Det är verkligen otroligt stjärnspäckat, säger Andersson.
– Sen har vi Patrick Kane, USA, som kom fyra poängligan. För svensk del så är det ändå Henrik Lundqvist. Han ser jättebra ut på träning och var riktigt bra i träningsmatcherna. Given förstamålvakt, med tanke på Markströms skada, men Lundqvist hade nog varit given oavsett.
Toppnationerna:
Sverige
– Jag tycker inte att Sverige är guldfavoriter men Tre Kronor ska vara med och slåss om medaljerna. Förutom Henrik Lundqvist är Adam Larsson och Oliver Ekman Larsson en duo att kolla extra på – All Star Team redan på förra VM och två riktigt duktiga backar, säger Andersson.
– Sen är jag förväntansfull inför att få se William Nylander och Elias Pettersson tillsammans – Nan de få kemi så kommer det att bli riktigt häftigt. Det är två kreativa spelare som är smarta.
Ryssland
– Ryssland blir svårslagna om, det lilla om:et, de får ihop spelet. Historien talar emot dem – När de har haft sina bästa lag så har det inte betytt framgång, snarare tvärtom. Men för mig är de ändå favoriter. Deras anfallsbesättning är yppersta världsklass, målvakterna likaså.
– Andra ryska frågetecken är spelsystemet och backarna. Det har sett för passivt ut, för defensivt, men det kan vi inte veta förrän vi ser hur det ser ut i början av turneringen.
– Backarna är inte tillräckligt kreativa och håller inte samma klass som sina forwards. Sverige har bättre backar, säger Andersson.
USA
– Det är bara en tidsfråga innan de vinner igen – för USA har inte VM-guld i modern tid, säger Andersson.
USA:s senaste VM-guld kom 1960.
– De får fram så mycket spelare nu för tiden, förut fick de fram spelarna som passar på liten rink, nu har de lagt om sin ungdomssatsning och det är bara frågan om när det bär frukt, det kan bli redan i år.
Kanada
– Kanada är outsiders till guldet. Kanada och Sverige är delad trea för mig. Hos Kanada beror det på vilken inställning de har och hur de sätter det i början. Jag tycker inte att man vet vad man får av Kanada inför turneringen, man måste se dem först.
– Det är ett bra lag men inte stjärnspäckat som USA och Ryssland.
Kanske-nationerna
Tjeckien
– Tjeckien har svårigheter med sin ishockey överlag. Det är inte ett lag som imponerar varken på pappret eller i spelet. De har ändrat sitt spelsystem, mer press-spel nu, och det är till det bättre men inte mer än kvartsfinal, säger Andersson.
Finland
– Finland saknar en vass spelare som kan avgöra. Bra coachade, tränaren Jukka Jalonen är deras största tillgång. Jag upplever dem på samma nivå som Tjeckien. Kanske kan de ta förbi sig en kvartsfinal beroende på motstånd men sen tar det nog stopp, säger Andersson.
Schweiz
– Schweiz har ett bra lag i år också och jag tror faktiskt att de har större chans än Finland, Tjeckien och Finland. Stjärnspelarna finns exempelvis där, vilket Finland saknar, till exempel Roman Josi och Nico Hischier.
Tyskland
Tyskland har ju en stjärna i Leon Draisaitl, som kom högt i NHL:s poängliga (105 poäng på 82 matcher). kanske kan ta sig till en kvartsfinal. Även Slovakien kan skrälla.
Slovakien
– I en enstaka match kan Slovakien skrälla, men då måste de få rätt lottning i kvartsfinal.
Nationerna som får det tungt:
Storbritannien, Frankrike, Lettland, Norge, Italien och Österrike.
– De kan ju slå varandra men de kan inte utmana de större nationerna. Nivåskillnaderna mellan toppnationerna till de här lagen är för stor, framförallt nu när det är en så stark VM-turnering, med så många NHL-spelare. För då blir ju nivåskillnaderna ännu lite större mot hur de exempelvis sett ut i de senaste OS-turneringarna, säger Jonas Andersson.