Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Johansson. Foto: Bildbyrån.

Lisa Johansson om bytet från AIK till Luleå: ”Som natt och dag”

Uppdaterad
Publicerad

SDHL:s mesta spelare kände att hennes utveckling stannat och lämnade AIK efter elva säsonger.

Nu gör Lisa Johansson succé i Luleå.

– Återhämtningen och den mentala stressen är helt annorlunda. Det är som natt och dag, säger 30-åringen till SVT Sport.

Lisa Johansson har spelat rekordmånga 479 matcher i damernas högstaliga, slutspel inräknat.

De senaste elva säsongerna har hon spelat i AIK som hon tog sitt enda SM-guld med så tidigt som 2013. Men de senaste säsongerna har klubben varit långt ifrån de resultaten.

Veteranen, som spelat två OS och fyra VM med Damkronorna, kände till slut att hon slutade utvecklas.

– Jag har hela tiden sagt att så länge jag utvecklas vill jag vara kvar i AIK, men nånstans kom jag till punkten att det inte hände längre. Det var en väldigt lång och känslosam process innan beslutet togs. Men jag ångrar absolut inte att jag valde att byta. Det är som natt och dag att komma till en miljö där jag verkligen har chans till utveckling varje dag, säger hon.

”Ekonomiskt varit en hobby”

Luleå, som varit intresserad av att värva Lisa Johansson tidigare, blev ett självklart val för forwarden.

Johansson har numera en heltidsanställning hos SDHL-klubben vilket ger henne ett helt annat liv än det hon haft i över ett decennium i Stockholm.

– Hockeyn har ekonomiskt varit lite som en hobby. Ända sedan gymnasiet har jag haft ett jobb vid sidan om som är det som genererat pengar in på kontot. Nu får jag fokusera 100 procent på hockey. Återhämtningen och den mentala stressen är helt annorlunda.

Hur ser du på din utveckling nu?

– Det har absolut hänt saker redan nu. Jag kan prestera på en högre nivå på varje träning och varje match, egentligen har det mest att göra med att jag har en helt annan tid för återhämtning.

”Märker vilken skillnad det gör”

Många damhockeyspelare kämpar fortfarande med livspusslet vid sidan om hockeyn. Först nu har Johansson insett hur stor effekt bättre förutsättningar ger.

– Nu när jag har möjligheten att vara på andra sidan märker jag vilken skillnad det faktiskt gör. Tidigare år har det inte varit lätt, och då har jag ändå haft det väldigt bra med en chef som varit väldigt snäll när det gäller att få ledigt och sådana grejer som är viktigt om man ska få ihop livet.

Johansson har gjort elva poäng (4+7) på de första åtta matcherna och går för sitt andra SM-guld, på året exakt tio år sedan hon tog det med AIK. I hittills suveräna Luleå är det som upplagt för ett lyckat tioårsjubileum.

– Jag skulle önskat att det inte var tio år sedan jag senast vann ett SM-guld. Det var inte riktigt planen. Men det är ganska kul att kunna skämta om det nu när man har gjort det här bytet.

KLIPP: Här assisterar Lisa Johansson – med en fin fotpassning (1 oktober):

Lisa Johanssons fotpassning kom väl till pass när Luleå vann mot AIK.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Johanssons fotpassning kom väl till pass när Luleå vann mot AIK. Foto: C More

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.