Se Luleås läckra mål mot Brynäs

Petra Nieminen gjorde ett ”Kenta Nilsson-mål” Foto: SVT

Luleå vann rivalmötet efter konstmål av Nieminen

Petra Nieminen gjorde ett ”Kenta Nilsson-mål” när regerande mästaren Luleå vann nionde raka i SDHL. Idag blev det trots allt tufft motstånd mot rivalen och vårens finalmotståndare Brynäs (3-2).

Se Nieminens konstmål i spelaren ovan.

Luleå hade 8 raka segrar och +28 i målskillnad före dagens match. Inget talade egentligen för gästerna från Gävle. Men det blev ett drama till slutet.

Det var annars Luleå som väntat som tog ledningen. Efter drygt 8 minuter låg första pucken i kassen. Och det var en riktig delikatess av Petra Nieminen.

Ett mål som påminde starkt om de klassiska målen av Kenta Nilsson 1989 och Peter Forsberg 1994.

”Ja, det är så vackert”, utbrast SVT:s kommentator Chris Härenstam.

Finskt samarbete till 2-0

Brynäs höll emot ganska bra, hade en del puck och två ramträffar i första perioden. Men i andra perioden blev det istället Luleå som utökade.

Noora Tulus blev frispelad av matchens lirare Vivvi Vainikka. Tulus fick god tid på sig och kunde sikta in sig Peslarovas högra kryss, där pucken satt.

– Fint spel i mittzon och fint spel av Vivvi. Jag får mycket yta och mitt jobb är att sätta pucken på mål, sa Tulus till SVT Sport om 2-0-målet.

Brynäs fick till slut utdelning för sitt stundtals fina spel. Gästerna utnyttjade ett lojt försvarsspel av hemmalaget. Reduceringen kom med drygt fem minuter kvar. En 2 mot 1-situation där Jenniina Nylund satte dit pucken.

Nordin – meste målpassaren

Luleå såg skakat ut för en stund men tryckte då ner gasen. Ett fint anfall gav 3-1 av Jenni Hiirikoski . För framspelningen stod Emma Nordin, som därmed blev historisk. Ingen har gjort fler assist i SDHL någonsin.

Med 289 assisten gick Nordin om Denise Altmann i statistiken.

Brynäs skapade spänning mot slutet när Hanna Thuvik satte 2-3 med minuter kvar och hade ett par skottförsök i slutsekunderna. Men Luleå höll ut och vann med 3-2.