Henrik Lundqvist berättar om firandet då VM-guldet 2017 säkrades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Lundqvist berättar om firandet med Nylander då VM-guldet 2017 säkrades.

Lundqvist om ikoniska firandet: ”Hade ont i en månad”

Uppdaterad
Publicerad

2017 vann Henrik Lundqvist VM-guld tillsammans med sin tvillingbror Joel. Henrik säkrade guldet genom att rädda den avgörande straffen i finalen mot Kanada och firandet direkt efter har blivit en klassiker.

– Höften gjorde så jäkla ont. Jag landade rätt på höftkulan och hade ont i en månad, säger Lundqvist i en ny SVT-dokumentär.

2017 åkte New York Rangers ut redan i kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet. En besviken Henrik Lundqvist behövde betänketid, men bestämde sig efter viss tvekan att åka till VM i Köln. Tre Kronor lockade och hans bror Joel var utsedd till lagkapten.

De hade vunnit SM-guld tillsammans långt tidigare med Frölunda, men aldrig spelat i landslaget samtidigt. Det kunde vara sista chansen för tvillingbröderna att spela i samma lag igen.

På morgonen inför VM-finalen, åtta dagar efter att Henrik Lundqvist anlänt till Köln, blev det dramatiskt i kulisserna.

En skada i knäet såg in i det sista ut att stoppa honom från att spela finalen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna spela den matchen. Jag hade ont och kunde knappt röra mig. Halvvägs in i matchen började bedövningen i knäet avta. Och självklart gick matchen till övertid och straffar, säger Lundqvist och skrattar.

”Höften gjorde så jäkla ont”

Firandet efter hans straffräddning som vinner VM-guldet är en klassiker. William Nylander, som var först framme hos Lundqvist, kastade sig över honom och målvakten föll bakåt.

– Höften gjorde så jäkla ont. Jag landade rätt på höftkulan och hade ont i en månad, säger Henrik Lundqvist.

Och historien om varför just William Nylander hoppar på Lundqvist som han gör efter straffräddningen går tillbaka till 2005.

– Vi hälsade ofta på ”Nyllet”, Mikael Nylander, som spelade i samma lag mitt första år i NHL. Då spelade jag landhockey med hans grabbar. Och så vann vi tillsammans ”lill-Nyllet” och jag. Man vet aldrig vart livet tar en. Det är det som är det härliga.

I dag har dokumentären ”Henrik Lundqvist – en hockeysaga” premiär i SVT.

SVT Sports Marie Lehmann har följt Henrik Lundqvists NHL-karriär från första början och man får se unikt och aldrig tidigare visat material i dokumentären.

Så sänds ”Henrik Lundqvist – en hockeysaga”

Torsdag 10 november kl. 22.00 SVT1 och SVT Play

Lördag 12 november kl. 16.15 SVT1 och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.