Maria Rooth gillar förslaget om ett råd för att utveckla svensk damhockey. Foto: Bildbyrån

Maria Rooth: ”Klubbarna måste våga satsa på damhockeyn”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna har inte vunnit en medalj på över tio år och ett krisråd ska tillsättas för att få pli på resultaten.

SVT:s expert Maria Rooth tycker att initiativet är nödvändigt.

– Det finns mycket att diskutera, säger hon.

Senast Damkronorna tog medalj i ett stort mästerskap var i VM 2007. Då var Maria Rooth en av nyckelspelarna och hade bara året innan varit med och lett Sverige till silver i OS i Turin.

Men sedan dess har det gått tyngre. Landslaget har aldrig kommit nära bedrifterna från Rooths tid och i över tio år har de missat ishockeyförbundets uttalade mål om att vara med och slåss om medaljer vid stora mästerskap.

Damkronorna

Svenska ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, har nu tillsatt ett råd på 15 personer som strategiskt ska jobba mot en förbättring till 2022. En idé som Rooth, i dag hockeyexpert på SVT, ställer sig bakom.

”Finns mycket att diskutera”

– Min spontana känsla är att det är ett bra initiativ. Med tanke på att SOK har dragit in stödet så har det naturligtvis blivit svårare för elitspelarna i Sverige att få ihop sin vardag, så här gäller det att ta ett helhetsgrepp från klubbarnas sida men även från förbundet. Jag tänker att 15 kloka huvuden borde kunna få fram lite idéer på hur det ska gå till, säger Rooth till SVT.

Vilka som ska vara med i rådet och vad som ska diskuteras i rådet är ännu inte bestämt. Rooth har själv inte blivit tillfrågad, men säger sig ha en del aningar och idéer om vad som bör prioriteras.

– Det finns mycket saker att diskutera, kanske främst bör man komma fram till hur man ska få unga tjejer att stanna kvar och hur elittjejerna ska kunna satsa på sin idrott och slippa jobba så mycket, säger hon.

”Kan löna sig att satsa jämställt”

– Ett bra exempel är Luleås satsning där man från styrelsenivå bestämt att klubben ska vara jämställd, vilket gör att de flickor som börjar där känner sig behövda och inkluderade. Sedan får även de äldre spelarna i klubben betydligt bättre uppbackning, där har man vänt sig till sponsorer som vill sponsra jämställt. Jag tycker det vore jättebra om både SHL och allsvenskan finns inom rådet, för man behöver inse värdet av att göra en hel klubb mer jämställd och att det faktiskt kan löna sig utan att enbart herrarna genererar pengar till damerna.

Vad tror du är anledningen till att Damkronorna underpresterat resultatmässigt det senaste decenniet?

Det finns många punkter, men förbundet har inte haft mycket bättre förutsättningar än vad de hade för tio år sedan, de stora toppspelarna har inte kommit fram och det ekonomiska har inte funkat. Det är sådant som jag tror man kommer diskutera i den här gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet