Det var i augusti som ishockeylegendaren Börje Salming berättade att han drabbats av nervsjukdomen ALS. På torsdagskvällen skakades ishockeyvärlden av beskedet att Salming avlidit, 71 år gammal, kort efter att han de senaste veckorna hyllats stort i både Sverige och i Kanada.
– Vi satte diagnosen i somras, så det är bara fyra månader sedan. Det var ett ovanligt snabbt förlopp, säger Caroline Ingre, adjungerad lektor som leder en forskningsgrupp om ALS på Karolinska Institutet och som även var Börje Salmings läkare, till TT.
Forskarna vet inte helt varför sjukdomen slår olika, men Caroline Ingre säger att det finns olika tecken hos patienten som kan tala om ifall förloppet kommer att gå snabbare.
– Om man drabbas av varianten kring tal och svalg då har man oftast en kortare överlevnad än om man drabbas av första symtomen i hand eller ben. Om man har en samtidig andningspåverkan till exempel, då har man också en kortare överlevnad, säger hon.
”Har stor betydelse”
Börje Salmings öppenhet kring sin diagnos har hjälpt till att sprida medvetenhet om neurologiska sjukdomar, något som bland annat har märkts av i de hyllningar hockeylegendaren fått i sociala medier.
– Jag tror att det kommer ha en stor betydelse en lång tid framöver att han har vågat gå ut under tiden han har kämpat och varit så öppen med sjukdomen. Det har också visat för folk att vem som helst kan drabbas.
– Fler patienter har också hört av sig till oss och önskar vara delaktiga i våra läkemedelsstudier, vilket är fantastiskt. Så han (Börje Salming reds. anm.) har ju redan bidragit till flera personers hjälp eller behandling.