San Jose Sharks Matt Nieto försöker ta sig Columbus Adam Boqvist i natt. Foto: TT

Seger för Columbus efter Boqvists målsuccé

Columbus 21-årige back Adam Boqvist blev för andra gången på kort tid tvåmålsskytt när han i natt besegrade sin idol Erik Karlsson.

Svenskens fina målform banade väg för Columbus 6–4-seger mot San Jose i NHL-ishockeyn.

Adam Boqvist har inte varit ett återkommande namn i NHL:s målprotokoll. Sedan 21-åringen kom till ligan 2019 har han tidigare som mest gjort fyra mål på en säsong. Men nu har den unge backen växlat upp.

På de sex senast spelade matcherna har svensken gjort fem mål – två av dem kom i nattens hemmamatch mot San Jose.

– Det var en cool kväll, säger Boqvist efter matchen.

– Mitt jobb är att fördela spelet, göra några poäng och hjälpa laget offensivt, konstaterar han.

Fick signerad klubba

Före matchen fick lagkamraten Gustav Nyquist ta emot en klubba av San Joses veteranback Erik Karlsson som han hade signerat åt Boqvist, eftersom 21-åringen har sett upp till den tio år äldre backen under uppväxten hemma i Sverige, rapporterar nhl.com.

Säkerligen en inspirerande start för Boqvist, som sedan inledde målskyttet i slutet av den första perioden. Pucken hamnade plötsligt fri i den högra teckningscirkeln och Boqvist, som vaktade bakåt, kunde skrinna fram och placera ett slagskott i mål.

Med tre sekunder kvar av perioden kvitterade dock San Jose. Den andra perioden var sedan bara dryga 20 sekunder gammal när just Erik Karlsson sköt iväg ett skott från blå linjen som trasslade sig förbi samtliga försvarare och in bakom Elvis Merzlikins i Columbusmålet – San Jose hade vänt till 2–1.

Jämnt och intensivt

Matchen skulle bli jämn, intensiv och målrik. Tidigt i den tredje perioden hade Columbus vänt till 4–3, när Gabriel Carlsson framför mål hittade Adam Boqvist på vänsterkanten, som från sidan lyckades placera 5–3.

– Vi började tredje perioden med att hålla tillbaka lite, försökte spela riskfritt, och de gjorde två snabba mål. Vi fick inte till spelet efter det, konstaterar Karlsson i San Jose efter matchen.

Det blev ytterligare ett mål för vardera lag innan matchen var över. Gustav Nyquist hade chansen att lägga pucken i San Joses tomma målbur i slutminuterna, men gav bort pucken till lagkamraten Alexandre Texier, som fick sätta slutresultatet 6–4. Columbus bröt därmed en förlustsvit på fyra matcher.

Tre assist för Hedman

I Philadelphia spelade Tampa Bays stjärnback Victor Hedman fram till tre mål när de regerande Stanley Cup-mästarna krossade hemmalaget med 7–1. Hedman har nu spelat ihop 26 poäng på 24 matcher – fem mål och 21 assister – den här säsongen.

Tampa Bay har bara förlorat fem matcher den här säsongen och slåss om topplaceringarna i NHL:s Atlantic division. Sämre går det för Philadelphia, som nu har förlorat åtta matcher i rad.