Elkostnaden i SHL-arenor kan öka med 400 procent. Foto: Bildbyrån

SHL-klubbarnas ishallar kan bli 400 procent dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Föregående år räddades SHL-klubbar av statligt coronastöd.

Men nu spår revisionsföretaget EY att nästa smäll kan vara en ökning av elkostnader i ishallarna – med 400 procent.

– Det kan påverka klubbarnas möjlighet att uppfylla licenskravet, säger Carlos Esterling från EY.

I ett pressmeddelande skriver företaget att ökande elpriser kan slå hårt på klubbarna, oavsett om de själva äger sin arena eller inte. 400 procents ökning skulle exempelvis kunna innebära att klubbarnas elkostnad går från tre miljoner kronor till 15 miljoner kronor, något som EY säger kan påverka klubbarnas likviditet och resultat.

– De stigande elkostnaderna kan alltså påverka klubbarnas möjligheter att uppfylla licenskravet i framtiden, säger Carlos Esterling från EY i ett pressmeddelande.

Coronastöd räddade klubbar

I sin analys har EY gått igenom samtliga 14 SHL-klubbars årsredovisningar och noterar bland annat att många räddades av statliga coronastöd. Utan ekonomiskt stöd hade 12 klubbar redovisat ett negativt rörelseresultat.

– Vår analys av den förra SHL-säsongen visar den finansiella situationen för SHL-klubbarna hade varit betydligt mer ansträngd utan stödåtgärder, speciellt i klubbar med litet eget kapital. Vår beräkning visar att utan stöd hade två klubbar uppvisat ett negativt eget kapital, säger Carlos Esterling.

För att få elitlicens har det krävts att klubbarna uppvisat positivt eget kapital, men under pandemiåren har licensnämnden slopat det kravet. Men från och med den kommande säsongen införs en ny modell som har ett procentuellt krav som baseras på den totala omsättningen i respektive klubb.

– Vi anser att denna modell är mer rättvisande och bättre anpassad till de stora skillnader som finns klubbarna emellan. Samtidigt säkerställer modellen finansiell stabilitet, säger Esterling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.