Foto: Bildbyrån

SHL och Svenska ishockeyförbundet överens om Damkronornas ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Herrligan, SHL, går in med nytt ekonomiskt stöd och kommer att bidra med 400 000 kronor per år i tre år till Damkronorna.

Men spelarförbundet, Sico, jublar inte över beskedet.

– Vi vill ha ett landslagsavtal för Damkronorna mellan Sico, som är spelarna, och SIF. Och i det avtalet vill vi också reglera den frågan. Så den frågan kommer inte vi släppa i ett eventuellt landslagsavtal ändå, säger Klara Stenberg på Sico.

I ett pressmeddelande skriver SHL att dess styrelse har beslutat att ”säkerställa en ekonomisk ersättning för förlorad arbetsförtjänst i samband med landslagsuppdrag för Damkronorna med ett årligt belopp om max 400 000 kronor i tre år”.

– Att SHL går in och skapar förutsättningarna för SDHL att kunna ersätta spelare för förlorad arbetsförtjänst när de deltar i landslagsverksamheten är positivt för svensk damhockey. Vårt avtal med SIF säkrar att vi, precis som på herrsidan, får möjligheter att själva öka det kommersiella värdet och bygga ett ökat intresse för vår egen liga är ett långsiktigt arbete. Vi är bara i början att bygga de intäktsnivåer vi vill och ska vara på. Med hjälp av SHL kan vi nu ta ansvar att ge spelarna förutsättningar att delta i landslagsverksamheten utan inkomstbortfall, säger Agne Bengtsson, ordförande i SDHL.

Damkronorna

”Återstår en del frågor”

För ett år sedan kom SHL och Svenska ishockeyförbundet överens om att SHL skulle tillföra maximalt 800 000 kronor för säsongen 2018–2019 för förlorad arbetsförtjänst för spelare i Damkronorna.

Av dessa pengar har enligt pressmeddelandet 350 000 kronor inklusive sociala avgifter använts. Förbundet meddelar att återstående pengar, 450 000 kronor, ska användas till att ytterligare satsa på elitutvecklingen i svensk damishockey.

– Det återstår en del frågor i våra diskussioner med spelarna och Sico och att vi nu, mycket tack vare SHL, kan lösa upp en av de viktiga delarna om ersättning ger också goda förutsättningar för våra fortsatta diskussioner, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson i pressmeddelandet.

Fler möten att vänta

Spelarfacket Sico jublar dock inte över avtalet.

– Det är helt och hållet ett avtal mellan SHL och SIF. Vi vill ha ett landslagsavtal för Damkronorna, och i så fall ett avtal mellan Sico, som är spelarna, och SIF. Och i det avtalet vill vi också reglera den frågan. Så den frågan kommer inte vi släppa i ett eventuellt landslagsavtal ändå, säger Klara Stenberg på Sico till TT.

Svenska ishockeyförbundet och spelarfacket Sico träffades i går efter den konflikt som uppstått sedan Damkronorna förra veckan meddelade att de gick ut i strejk, som protest mot dåliga villkor och dålig respekt från Svenska ishockeyförbundet.

Förhandlingarna kommer att fortsätta, då Damkronorna och Sico framfört fler krav än bara ersättningsbiten.

Bakgrund: Damkronornas bojkott

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagsaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier.

Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. ”Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av”, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden.

20 augusti kommenterar förbundsordförande Anders Larsson för första gången konflikten: ”Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra.”

22 augusti hålls ett första möte mellan spelarfacket Sico och förbundet där förbundet lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinkomst för spelarna.

23 augusti meddelar svenska herrligan SHL att man går in med ett årligt belopp, max 400 000 kronor, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinkomst. Dessutom ska ishockeyförbundet satsa 450 000 kronor på att utveckla svensk damishockey. Pengarna är en del av de 800 000 kronor som SHL och förbundet avsatte för Damkronorna förra säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet