SDHL-spelarna positiva till PWHL.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SDHL-stjärnorna Lina Ljungblom och Ronja Savolainen om nya proffsligan: ”Jätteviktigt”. Foto: TT/Bildbyrån

Spelarna om nya proffsligan: ”Något man drömt om länge”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya proffsligan i Nordamerika drog i gång i början av året och har lockat storpublik. Trots att SDHL riskerar att tappa profilstarka namn tycker spelarna att fördelarna överväger nackdelarna.

– Det ligan gör för damhockeyn tycker jag är större än att vi tappar 1-2 spelare per lag, säger Modos Ebba Berglund till SVT Sport.

Två svenskor återfinns i den nya nordamerikanska proffsligan, PWHL, som ska motsvara herrarnas NHL. I september förra året blev Emma Söderberg draftad av Boston och tre månader senare skrev Johanna Fällman på för New York.

– Det är jättekul. Det är något man drömt om länge. Jag har kollat ganska många matcher och har pratat mycket med Fällman. Hon brukar försöka locka oss dit, ler Luleås Ronja Savolainen.

Modos stjärna stoppades i fjol

Modos Lina Ljungblom, som tilldelades Guldhjälmen för bästa spelare i SDHL, blev draftad av Montreal i fjol.

Hon stoppades dock från spel eftersom det inte fanns något avtal gällande övergångar mellan ligorna och hennes kontrakt med Modo var bindande säsongen som var.

– Det är klart att det hade varit en dröm att testa på spel där. Man vet aldrig vad som händer, säger hon.

Viktigt för yngre generationen

Ljungblom ser fördelar med den nya ligan framför allt för den yngre generationen.

– De ser att man faktiskt kan bli någonting. Jag är uppväxt med att man aldrig kommer kunna leva på sin hockey.

Angelica Lindeberg, ligachef på SDHL, tror att SDHL på sikt kommer att tappa profilstarka namn. Modos Ebba Berglund är inne på samma spår.

– Det är tråkigt för vår liga. Men det den gör för damhockeyn tycker jag är mycket större än vad vi kanske tappar i 1-2 spelare per lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.