Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spelar utan namn och klubbmärke – se Johanna Fällman berätta: ”Kalabalik på sociala medier” Foto: SVT

Succéår för PWHL – men lagen spelar utan namn och klubbmärken

Uppdaterad
Publicerad

Mer publik. Högre lön. Och en del förvirring. Invigningssäsongen av PWHL, den nordamerikanska proffshockeyligan för damer, har kantats av både succéer och barnsjukdomar.

Lagen spelar till exempel utan både namn och klubbmärken.

– En fadäs, säger Johanna Fällman, back i New York, till SVT Sport.

Sex lag gör upp om fyra slutspelsplatser i PWHL. Toronto, Montreal och Ottawa från Kanada, och New York, Boston och Minnesota från USA. Mycket talar för att ligan kan utökas redan nästa år, med lag från exempelvis Detroit.

Invigningsåret har på många sätt blivit en succé, med mängder av publikrekord och uppmärksamhet i amerikansk media.

Två svenskor spelar i ligan, backen Johanna Fällman i New York och målvakten Emma Söderberg i Boston.

Varit barnsjukdomar

Alla spelare är heltidsanställda i PWHL, och runt lagen finns mängder av anställd personal. Men ligan har också lidit av barnsjukdomar.

Bland annat läckte lagens föreslagna logotyper och lagnamn ut, vilket ledde till kritik och att man skippade lagnamn då tiden var knapp. Och så dröjde det innan vissa spelare fick betalt.

– Jag tror att de var rätt underbemannade i början när alla skulle ha visum. Det krävdes visum för att få betalt och det dröjde ett tag innan jag fick betalt. Det var rätt tufft, och man märkte att de inte riktigt hade koll på vad de gjorde alla gånger, säger Johanna Fällman.

PWHL äger alla lag och bestämmer alltifrån scheman till hur många träningströjor spelarna ska få. New York har hittills spelat hemmamatcher på tre olika arenor.

– Men det är riktigt häftigt att vara med på den här resan nu när man har sett hur ligan har tagit stora steg direkt, säger Emma Söderberg.

Tror ligan håller långsiktigt

Två liknande ligor har lagts ner tidigare, men både Johanna Fällman och Emma Söderberg beskriver PWHL som en långsiktig satsning.

– Jag tror de har lagt en bra grund för att det ska funka i längden. Och det är väl svårt att säga år ett om det kommer hålla, men jag tror att de har fått till det på ett bra sätt, säger Söderberg.

– Det är riktigt häftigt att vara med på den här resan nu när man har sett hur ligan har tagit stora steg direkt.

Se hela reportaget från New York:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Fällman berättar om nya livet och ligan: ”En episk plats på jorden” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.